Obliczyć całkę
Krystian: | | (x2+2x+3)dx | |
∫ |
| |
| | (x−1)(x2+4) | |
10 lut 11:48
Artur z miasta Neptuna:
| x2+2x+3 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| = U{Ax2+4A +Bx2 − Bx + Cx − |
| (x−1)(x2+4) | | x−1 | | x2+4 | |
C}{(x−1)(x
2+4)}
stad masz, że:
| ⎧ | A+B = 1 | |
| ⎨ | −B + C = 2 |
|
| ⎩ | 4A − C = 3 | |
wyznacz A,B,C i masz całkę z sumy dwóch ułamków ... pierwszy to będzie 'coś'* ln |x−1|, a w
drugiej robisz podstawienie i też będzie (najprawdopodobniej) 'inne coś' * ln |x
2+4|
10 lut 11:54
Krystian: Atrur dzięki za pomoc ale czy mógłbyś napisać jaśniej gdyż nie bardzo rozumiem?
10 lut 12:02
Artur z miasta Neptuna:
rozkładasz ułamek ZŁOZONY na sumę ułamków PROSTYCH. Podałem metodę
10 lut 12:04
Krystian: a jeszcze prościej? najlepiej krok po kroku. Dzieki
10 lut 12:08
Artur z miasta Neptuna:
dobra ...
A = 1−B
C = 2+B
| | 1 | | 4 | | 11 | |
4−4B − 2 − B = 3 => B = |
| więc A = |
| i C = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
Więc
| | x22x3 | | 1 | | 4 | | x+11 | |
∫ |
| dx = |
| [ ∫ |
| dx + ∫ |
| dx ] = |
| | (x−1)(x2+4) | | 5 | | x−1 | | x2+4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2x | | 11 | | 1 | |
= |
| [ 4∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx] = |
| | 5 | | x−1 | | 2 | | x2+4 | | 4 | | (x/2)2+1 | |
// w drugiej całce: s= x
2+4 ... ds = 2x dx //
| | 1 | | 1 | | 1 | | 11 | |
= |
| [ 4ln |x−1| + |
| ∫ |
| ds + |
| arc tg (x/2)] = |
| | 5 | | 2 | | s | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 11 | |
= |
| [ 4ln |x−1| + |
| ln|x2+4| + |
| arc tg (x/2)] + C |
| | 5 | | 2 | | 4 | |
i uporządkuj to jakoś.
10 lut 12:11
Krystian:
A+B = 1
−B + C = 2
4A − C = 3
a skąd się to wzięło?
10 lut 12:19
Artur z miasta Neptuna:
Powtórz sobie "rozkładanie na ułamki proste"
masz ułamek postaci:
| x2+2x+3 | |
| = (*).... wielomiany w nawiasach (mianownika) już bardziej nie da się |
| (x−1)(x2+4) | |
'rozłożyć"
to taki ułamek można rozłożyć na sumę dwóch ułamków postaci:
| | A | | Bx+C | |
(*) = |
| + |
| = (**) |
| | x−1 | | x2+4 | |
zauważ, że liczniki każdego z tych ułamków posiadają wielomian o stopień niższy niż mianownik
Aby wyliczyć 'A', 'B' i 'C' musisz dodać te dwa ułamki do siebie
| | A(x2+4) | | (Bx+C)(x−1) | |
(**) = |
| + |
| = |
| | (x−1)(x2+4) | | (x−1)(x2+4) | |
| | (A+B)x2 +(−B+C)x +(4A−C) | |
= |
| |
| | (x−1)(x2+4) | |
teraz przyrównujesz do wyjściowego ułamku:
| x2+2x+3 | | (A+B)x2 +(−B+C)x +(4A−C) | |
| = |
| |
| (x−1)(x2+4) | | (x−1)(x2+4) | |
i stąd wiesz, że:
| ⎧ | x2 = (A+B)x2 | |
| ⎨ | 2x = (−B+C)x |
|
| ⎩ | 3 = 4A−C | |
więc:
| ⎧ | 1 = (A+B) | |
| ⎨ | 2 = (−B+C) |
|
| ⎩ | 3 = 4A−C | |
i rozwiązujesz ten układ
10 lut 14:09