Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD.
kochamzimę: Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD.
Jego przekątne przecinają się w punkcie P. Oblicz pole i obwód tego trapezu,
jeśli IABI=36cm. ICDI=24cm, a punkt P jest odległy od dłuższej podstawy o 15cm.
10 lut 11:29
Aga1:

| | 36 | | 3 | |
Trójkąt ABP jest podobny do trójkąta CPD w skali k= |
| = |
| |
| | 24 | | 2 | |
Wysokość trapezu IEFI=15+IFPI
10 lut 11:37
kochamzimę: No dzięki, a reszta zadania (pole i obwód trapezu)?
10 lut 11:43
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli masz wysokość trapezu i jego podstawy to masz pole trapezu.
Obwód także masz (wystarczy z pitagorasa wyznaczyć boki)
10 lut 11:45
sailor: A nie byłoby Ci za ciężko to obliczyć.
Masz do czynienia z ciemna masa matematyczną!
PROSZĘ.
10 lut 12:19
gieoeskaa: 1. Ramiona trapezu maja długość 5 i 6, a dłuższa podstawa −10. Oblicz długość krótszej
podstawy, jeżeli wysokość trapezu wynosi 4
2. Bok rombu ma długość 5, a wysokość rombu 4. oblicz długośći przekątnych
3. stosunek pól trzech parami stycznych zewnętrznie okręgów wynosi 1:4:9. Uzasadnij ze środki
tych okręgów są wierzchołkami trójkąta prostokatnego
10 maj 16:22
Kasia: 1. Ramiona trapezu maja długość 5 i 6, a dłuższa podstawa −10. Oblicz długość krótszej
podstawy, jeżeli wysokość trapezu wynosi 4 2. Bok rombu ma długość 5, a wysokość rombu 4.
oblicz długośći przekątnych 3. stosunek pól trzech parami stycznych zewnętrznie okręgów wynosi
1:4:9. Uzasadnij ze środki tych okręgów są wierzchołkami trójkąta prostokatnego
12 maj 14:34
Kasia: 1. Ramiona trapezu maja długość 5 i 6, a dłuższa podstawa −10. Oblicz długość krótszej
podstawy, jeżeli wysokość trapezu wynosi 4
2. Bok rombu ma długość 5, a wysokość rombu 4. oblicz długośći przekątnych
3. stosunek pól trzech parami stycznych zewnętrznie okręgów wynosi 1:4:9. Uzasadnij ze środki
tych okręgów są wierzchołkami trójkąta prostokatnego
12 maj 14:35