W okrąg o promieniu 2 wpisano trójkat ...
niecierpięzimy: W okrąg o promieniu 2 wpisano trójkąt równoramienny rozwartokątny
o podstawie długości 2√3. Oblicz wysokość tego trójkata opuszczoną na jego podstawę.
Z góry wielkie dzieki.
10 lut 11:20
Artur z miasta Neptuna:

h
1 = wysokość ΔABC = R − wysokość ΔABS = R − h
2
niech ∡ACB = α
wtedy (kąt wewnętrzny trójkąta) ∡ASB = 360 − 2α = 2(180 − α)
więc masz:
h
1 = 2−h
2
h
22 = R
2 − (
√2)
2 = 4−2 = 2 => h
2 =
√2
więc h
1 = 2−
√2
10 lut 11:37
kochamzimę: Artur wielkie dzięki, jesteś WIELKI!
10 lut 11:45