Trygonometria
Paulina: Rozwiąż rówananie: dzis poprawa

cos
3x+sin
2x−3cosx+2=0
10 lut 10:57
Artur z miasta Neptuna:
sin2x = 1−cos2x ///jedynka trygonometryczna
więc masz:
cos3x − cos2x − 3cosx + 3 = 0
t = cos x, t∊<−1,1>
t3−t2 − 3t+3=0
t2(t−1) −3(t−1) = 0
(t2−3)(t−1) = 0
(t−√3)(t+√3)(t−1} = 0
czyli:
t = √3 (sprzeczne) ⋁ t = −√3 (sprzeczne) ⋁ t = cos x = 1
więc:
x = 2kπ , gdzie k∊Z (Z −−− liczby całkowite)
10 lut 11:01
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli jesteś w liceum/gimnazium to chyba jako 'C' oznaczacie liczby całkowite
10 lut 11:01