ciąg arytmetyczny
ziemek0000: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn= n2− 29n / 4.
a) wyznacz wzór ogólny tego ciągu
b) obl sumę wszystkich ujemnych wyrazów tego ciągu
10 lut 10:39
Patronus: | | a1+an | |
A ogólnie taka suma to |
| *n |
| | 2 | |
Czyli mamy równanie:
Przekształć to tak, żeby było a
n = ...
i masz wyraz ogólny
10 lut 10:53
Artur z miasta Neptuna:
wzór:
taka uwaga:
S
1 = a
1 
a
n = a
1+ (n−1)r
z treści zadania masz:
| | 4−58 | |
S2 = |
| = −13.5 = a1+a2 ⇒ a2 = −6.5 |
| | 4 | |
r = a
2 − a
1 = 0.5
a) a
n = −7 + (n−1)0.5 = −7 + 0.5n − 0.5 = −7.5 + 0.5n
b) a
k < 0
−7.5 + 0.5k < 0
0.5k < 7.5
k < 15
wniosek:
obliczasz S
14
a
14 = −0.5
| | (−7 −0.5)14 | |
S14 = |
| = −7.5*7 = −52.5 |
| | 2 | |
10 lut 10:53