proszę, pomoż!!!!!!!!!!
lololo. : Pan Jacek wykonał pewną pracę zgodnie z umową o dzieło. Pracodawca odliczył od tego 20% tzw.
kosztów uzyskanego przychodu. i od reszty odprowadził 19% podatku do urzędu skarbowego.
Podatek wyniusł 182,40zł. Resztę wynagrodzenia przelał na konta Pana Jacka. ile procent
otrzymał Pan Jacek?
10 lut 10:16
Artur z miasta Neptuna:
100% −−− kwota brutto
kwota jaką Pan Jacek otrzymał to kwota brutto pomniejszona o podatek
podatek (w wysokości 19%) płaci się od 80% kwoty brutto, czyli:
80%x*19% = 182.40 => 0.152x = 182.4 => x = 1'200
więc:
1'200 − 182.40 = 1'017.6 PLN
jeżeli natomiast TYLKO procent kwoty masz obliczyć, to:
kwota brutto − podatek = kwota netto
100% − 80%*19% = 100% − 15,2% = 84,8%
i to jest Twoja odpowiedź.
10 lut 10:24