matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy, błagam szybko:)
kiki:
Granica ciągu
dla jakiej wartości parametru a ciąg o wyrazie an= 2(n
2
+4) (n−1)! *3
a+2
/ (n+1)! jest zbieżny do granicy równej 6. helpppp
10 lut 10:11
Artur z miasta Neptuna:
(n
2
+4)(n−1)!
lim
n−>
∞
a
n
= lim 2*3
a+2
=
(n+1)!
(n
2
+4)
n
2
+4
=lim 2*3
a+2
= 2*3
a+2
lim
= 2*3
a+2
* 1
n(n+1)
n
2
+n
czyli: 2*3
a+2
= 6 ⇔ 3
a+2
= 3 ⇔ a+2 = 1 ⇔ a=−1
10 lut 10:17