Artur z miasta Neptuna:
zapewne masz wyznaczyć 'a' i 'b'
wymnażasz nawiasy po lewej stronie równania
L= (
√10−x)(ax+b) = a
√10x−ax
2+b
√10−bx = x
2*(−a) +x*(a
√10−b)+(b
√10)
skoro L=P, to współczynniki przy tych samych potęgach muszą być sobie równe.
więc:
| ⎧ | −a = −√10 | |
| ⎨ | a√10−b = 0 |
|
| ⎩ | b√10 = 10√10 | |
z pierwszego równania masz a =
√10
z trzeciego równania masz b = 10
wstawiasz i sprawdzasz czy prawdziwe jest drugie równanie dla takiego 'a' i 'b'
√10*
√10 − 10 = 10 − 10 = 0
i koniec