Proszę o wytłumaczenie rozwiązania.; ]
Lidka: Dany jest kwadrat,w którym przekatna jest o 3 cm dłuższa od boku.Oblicz pole kwadratu.
10 lut 08:37
Artur z miasta Neptuna:
z pitagorasa wiesz, że
a
2+a
2 = d
2 , gdzie d − przekątna kwadratu, a − bok kwadratu
czyli d = a
√2
z treści zadania wiesz, że d = a+3
więc:
| | 3 | |
a+3 = a√2 => a(√2−1) = 3 => a = |
| ... wyciągasz niewymierność z mianownika i |
| | √2−1 | |
masz w 'a' ... mając 'a' obliczasz pole kwadratu.
10 lut 09:27
Lidka: Dzięki

; )
Tak dla pewnośći,pole będzie równe26+18
√3 ?
10 lut 12:19
Lidka: 26 + 18 √2 *
10 lut 12:23
piotrekw92: A nie przypadkiem: 27 + 18 √2 ?
10 lut 12:30
Kejt: Piotrek ma rację

albo oboje się mylimy
10 lut 12:32
Aga1: odp. 27+18√2.
10 lut 12:36
piotrekw92: Pomyłka w dodawaniu chyba u Lidki

Sam próbuję robić zadania z tej stronki. Bo z matmy nie jestem specjalistą, a matura już za
parę tygodni. A w moim umyśle czarna dziura o niesprecyzowanych wymiarach
10 lut 12:37
Aga1: Działaj, działaj. Powodzenia.
10 lut 12:40