Ciag geometryczny
sailor: Bardzo prosze o pomoc

!
Liczby
272,a ,b ,4 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz a i b.
Z góry wielkie dzieki.
10 lut 08:18
krystek: | | 4 | | b | | b | | a | |
I sposób to iloraz stały |
| = |
| i |
| = |
|
|
| | b | | a | | a | | 27/2 | |
10 lut 08:26
krystek: | | 4 | |
4=a1*q3 q3= |
| i licz szybszy sposób |
| | 272 | |
10 lut 08:29
sailor: krystek , wilekie dzięki

!
10 lut 09:21
sailor: I to już jest wszystko czy trzeba jeszcze coś obliczyć?
10 lut 11:51
Artur z miasta Neptuna:
w zadaniu masz obliczyć 'a' i 'b' jeżeli je wyliczyłem to tak ... to jest wszystko.
mając a1 i q jesteś w stanie wyliczyć 'a' i 'b'.
10 lut 11:56
piotrekw92: "q" to jest iloraz, aby obliczyć "a" musisz wykonać mnożenie a2=a1*qn−1 czyli
a2=272*q2−1
10 lut 11:58