wykres funkcji z wartością bezwzględną
ana: proszę o wytlumaczenie krok po kroku jak narysować taką funkcję:
f(x)=|x+1|−|x−1|/x
9 lut 23:14
zzzz:
Robisz tak:
w liczniku masz |x+1| − |x−1|, więc jak już zapewne się uczyłeś rozwiązywać musisz robić to na
przedziałach, czyli:
1. x∊(−
∞, −1>
|x+1| − |x−1| => −x−1 + x−1 => −2
| | −2 | |
dla tego przedziału funkcja ma postać: f(x) = |
| |
| | x | |
2. x∊(−1, 1>
|x+1| − |x−1| => x+1 + x−1 => 2x
| | 2x | |
dla tego przedziału funkcja ma postać: f(x) = |
| => f(x) = 2 |
| | x | |
3. x∊(1, +
∞)
|x+1| − |x−1| => x+1 − x+1 => 2
| | 2 | |
dla tego przedziału funkcja ma postać: f(x) = |
| |
| | x | |
I teraz rysujesz tą funkcję patrząc na przedziały
9 lut 23:26
ana: dzięki, tu wszystko jasne.
mam jeszcze przykład f(x)=|x|/x−1
robiłam to tak: x/x−1 = x−1+1/x−1 = 1+ 1/x−1
wtedy f(x)=1/x i wykres przesunięty jest o wektor u=[1,1]
jednak nie wiem jak odbić wykres aby uzyskać wartość bezwzględną
9 lut 23:47
Zak z rasy joonów : Tylko nie zapominajmy o dziedzinie
10 lut 02:06
zzzz: Zobacz sobie:
wejdź tutaj:
http://www.jogle.pl/wykresy/
najpierw wpisz sobie tam w polu: −−> 1/(x−1)+1; <−− // to jest twój wykres bez wartości
bezwzględnej
potem skasuj i wpisz to: −−> abs(1/(x−1)+1); <−− // tak wygląda twój wykres funkcji
10 lut 02:12