f. liniowa
monia: okreśł liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
(3−a)x=4+x
ax−1=a−x
a2x + 1= a2 + ax
9 lut 23:06
Artur z miasta Neptuna:
zrobię drugi punkt
ax − 1 = a−x
ax + x −1−a = 0
x(a+1) − (1+a) = 0
(x−1)(a+1) = 0
dla a ≠−1 jest 1 rozwiązanie
dla a = −1 jest nieskończenie wiele rozwiązań.
9 lut 23:08
Tragos: a) 3x − ax = 4 + x
ax − 2x = 4
x(a − 2) = 4
1. a − 2 = 0
a = 2
0 = 4
dla a = 2 brak rozwiązań
2. a − 2 ≠ 0
dla a ≠ 2 mamy jedno rozwiązanie
9 lut 23:11
Tragos: oj.. widzę, że się machnąłem

3x − ax = 4 + x
ax − 2x = − 4
reszta to samo
9 lut 23:12
Gustlik: Najprościej doprowadzić do końca, ze wzoru lepiej widać:
Np:
(3−a)x=4+x
3x−ax−x=4
2x−ax=4
(2−a)x=4 /:(2−a)
Dyskusję przeprowadzam z końcowego wzoru będącego rozwiązanie równania:
1. Jeżeli mianownik≠0 mamy 1 rozwiązanie,
| | 0 | |
2. Jeżeli mianownik=0 i licznik=0 mamy "wynik" x= |
| , a to oznacza tożsamość, |
| | 0 | |
| | liczba | |
3. Jeżeli mianownik=0 i licznik≠0 mamy "wynik" x= |
| , a to oznacza sprzeczność. |
| | 0 | |
Czyli w naszym przykładzie:
1. Mianownik≠0 czyli 2−a≠0, zatem a≠2 − 1 rozwiązanie
| | 4 | |
2. Mianownik=0 czyli 2−a=0, zatem a=2 − x= |
| − sprzeczność. |
| | 0 | |
10 lut 01:13