pierwiastki trójmianu, funcjia f.
kamil: pomoże ktoś?
1.Pierwiastki trójmianu y=3x2+bx+15 są liczbami całkowitymi. Oblicz b.
2. Funkcjia f przyporządkowuje każdej liczbie a∊R liczbę rozwiązań równania x2+ax+a=0. Narysuj
wykres funkcji f.
9 lut 22:51
Artur z miasta Neptuna:
1. wzory vete'a

2. Δ = a
2 − 4a = a(a−4)
rozwiąż: a(a−4) = 0 ... to będziesz wiedział, dla jakich 'a' są 2 rozwiązania, dla jakich 1 a
dla jakich 0
9 lut 22:54
Mila: Wszystko jasne?
9 lut 23:01
kamil: nie
9 lut 23:05
Artur z miasta Neptuna:
a co nie jest jasne ?
9 lut 23:06
Mila: No to pytaj!
9 lut 23:10
kamil: jakie wzory mam podstawic pod te zadanie 1?
9 lut 23:17
Kejt:
wzory Viete'a:
| | −b | | c | |
Jeżeli Δ≥0 to, x1+x2= |
| ; x1*x2= |
| |
| | a | | a | |
9 lut 23:18
9 lut 23:18
matm: Wybaczcie że się wtrącam, uczę się do matury i jestem ciekaw czy zrobiłem to pierwsze dobrze
wynik to 3√5

ale chyba coś źle zrobiłem bo jeśli tyle wynosi b to wtedy delta nie wychodzi
9 lut 23:20
Mila: x
1*x
2 =5
szukane pierwiastki : 1 i 5 bo 1*5 =5
lub −1 i −5 bo (−1) * (−5)=5
oblicz b podstawiając i sprawdz podstawiając do rownania.
9 lut 23:25
matm: yhm wszystko jasne wielkie dzięki za odpowiedź
9 lut 23:26
kamil: ok, rownież dzieki za pomoc.
9 lut 23:27
Mila:
9 lut 23:29