wykres funkcji
Margaletka: Do wykresu funkcji f(x)=logax należy punkt A(2 √2 ,− √22 ).
a) Wyznacz a,
b) Na podstawie wykresu funkcji g(x)=|1−f(x+1)| wyznacz te wartości parametru m, dla których
równanie g(x)=m ma dwa pierwiastki ujemne.
9 lut 22:48
Artur z miasta Neptuna:
| | √2 | |
loga 2√2 = − |
| => −loga 2√2 = 21/2−1 ⇒ loga 22−1/2 = 2−1/2 |
| | 2 | |
czyli a = 2
9 lut 22:51
Mila: f(x) =log2x wg Artura
Narysuj tę funkcję
przesuń o 1 jednostkę w lewo
odbij sym. względem Ox
przesuń w górę o 1 jednostkę
odbij to co pod osią do góry
Podaj mi potem punkty przecięcia z osiami
9 lut 23:47
Artur z miasta Neptuna:
rozwiązanie jest błędne − znalazłem błąd.
Wątpię jednak by autor właściwie przepisał współrzędne punktu, gdyż rozwiązanie nawet bliskie
ładnemu nie jest. Chyba, że nauczyciel sam tworzył to zadanie i zrobił ten sam błąd co ja,
czyli:
−loga 2p{2} =loga (221/2)−1 = loga (2−21/2) ≠ loga (22−1/2)
jak widać ... '−' ten diametralnie zmienia postać rzeczy i w tej formie z pewnością poziom
liceum nie wystarczy na rozwiązanie równania.
10 lut 00:04
Margaletka: współrzędne są dobrze przepisane z arkusza maturalnego
10 lut 15:10
Artur z miasta Neptuna:
| | √2 | |
tam jest (2√2, − |
| )  |
| | 2 | |
10 lut 15:12
Artur z miasta Neptuna:
aaa
dobra ... mój błąd
−2log
a 2 = 1
log
a 2
−2 = 1
10 lut 15:19
Mila: Moja instrukcja aktualna, tylko zmień podstawę logarytmu. Pytaj w razie wątpliwości.
10 lut 16:24