rozwiaz rownanie
sandra: hej!

mam zadanko
rozwiaz rownanie x
3+8=x(x+8), czy ktores rozwiazanie rownania nalezy do zbioru rozwiazan
nierownosci |x−2|<1?
x
3=8=x(x+8)
x
3−x
2−8x+8=0
x
2(x−1)−8(x−1)=0
(x−1)(x−2
√2)(x+2
√2)=0
x
1=1
x
2=2
√2
x
3=−2
√2
i co dalej?
9 lut 22:12
Kejt: rozwiąż |x−2|<1
9 lut 22:14
Artur z miasta Neptuna:
rozwiązujesz teraz |x−2|<1 i sprawdzasz jakie są przedziały tutaj
następnie sprawdzasz, czy któreś z x1,x2,x3 należą do tych przedziałów.
9 lut 22:15
Kejt: możesz oczywiście popodstawiać rozwiązania do nierówności i sprawdzić czy się zgadzają, myślę
jednak, że tym pierwszym sposobem będzie troszkę szybciej
9 lut 22:16
sandra: |x−2|<1
x−2<1 lub x−2<−1
x<3 lub x<1
dobrze? ale wtedy wychodzi, ze wszystkie na leza
9 lut 22:17
pigor: .... albo wstaw znalezione dobrze przez ciebie pierwiastki do tej nierówności (pod moduł) i
odpowiedz sobie na pytanie, które spełniają ją . ...
9 lut 22:18
Kejt: źle
|x−2|<1
x−2<1 v x−2>−1
teraz dokończ.
9 lut 22:20
Artur z miasta Neptuna:
ekhm ... nie 'lub' tylko 'i' pomiędzy nierównościami.
Bo dla 'lub' wyjdzie R.
9 lut 22:21
Artur z miasta Neptuna:
albo ładnie pięknie:
x≥2 lub x<2
x−2<1 lub x−2>−1
i wtedy 'lub' jest jak najbardziej prawidłowy
9 lut 22:23
Kejt: ups..faktycznie
9 lut 22:23
sandra: ale znak tez sie zmienia?
x−2<1
x<3
x−2>1
x>1
czyli zawiera sie tylko x2=2√2
9 lut 22:25
Kejt: tak, teraz się zgadza
9 lut 22:26
sandra: oki! dzieki Wam
9 lut 22:26
zadupie: kurwa
2 maj 14:11
zadupie: xd
2 maj 14:13