pomocy
ania90210: pomocy!
1) test sklada sie z 20 pytan. Za zaznaczenie poprawnej odp zdajcy otrzymuje 3 pkt, a za bledna
odp odejmuje sie 1 pkt. Uczen zakreslil wszystkie odpowiedzi na wszystkie pytania i otrzymal
36 pkt. Ile bylo blednych odpowiedzi?
2) Wu urnie jest 6 kul bialych, m kul czarnych i n kul zielonych. Losujemy 1 kule. Wyznacz m i
n, wiedzac, ze prawdopodobienstwo wylosowania kuli czarnej jest dwukrotnie mniejsze niz
prawdopodobienstwo wylosowania kuli, ktora nie jest czarna, a prawdopodobienstwo wylosowania
kuli bialej, jest trzykrotnie mniejsze od prawdopodobienstwa wylosowania kuli, ktora nie jest
biala. Ile rowne byloby prawdopodobienstwo wylosowania kuli bialej, gdybysmy do tej urny
wrzucili jeszcze 8 bialych kul?
Sama dlugosc tego zadania mnie przeraza!
9 lut 21:34
a:
1)
x+y=20
3x−y=36
9 lut 21:36
gauspn: 1.
Test ma 20 pytań a za każde możesz dostać 3 punkty. 3*20=60 punktów możesz mieć maxymalnie. XYZ
zdobył 36 punktów czyli stracił 24 punkty.
Za każdą złą odpowiedź zabieramy uczniowi 1 punkt, a jeżeli odpowiedział dobrze dostawał 3
punkty, czyli tak naprawde kiedy udzielał złej odpowiedzi dostawał 1 punkt ujemny i nie
zdobywał 3 punktow za poprawną odpowiedź., czyli de facto tracił 4 punkty.
Dziele liczbę straconych punktów przez 4:
24:4=6
Odpowiedź:Uczeń zakreślił 6 błędnych odpowiedzi.
9 lut 21:40
ania90210: y=20−x
3x−(20−x)=36
3x−20+x=36
4x=56
x=14 czyli 14 dobrych odpowiedzi i 6 zlych, dobrze?
9 lut 21:40
ania90210: ok

a drugie?
9 lut 21:41
gauspn: Dobrze, ale w rozwiązaniu powinnas jeszcze zapisać
y=20−x
y=20−14=6
gdzie x−liczba poprawnych odpowiedzi
y−liczba błednych odpowiedzi
Żeby wiadomo było skąd się wzięła odpowiedź do zadania, czyli 6 błędnych odpowiedzi
9 lut 21:49
Artur z miasta Neptuna:
1) zał. 0≤x≤20
x*3 + (20−x)*(−1) = 36
3x −20 +x = 36
4x = 56
x = 14

2)
A − wylosujesz czarną
A' − wylosowania innej niż czarną
B − wylosujesz białą
B' − wylosowania innej niż białą
P(A) = 1− P(A') i 2P(A) = P(A')
| | 2 | | 1 | |
czyli: 2−2P(A') = P(A') => P(A') = |
| => P(A) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
P(B) = 1 − P(B') i 3P(B) = P(B')
| | 3 | | 1 | |
czyli: 3−3P(B') = P(B') => P(B') = |
| => P(B) = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| m | | 1 | |
| = |
| => 3m = 6+m+n => 2m − 6 = n |
| 6+m+n | | 3 | |
| 6 | | 1 | |
| = |
| => 24 = 6+m+n => 18 = m+n |
| 6+m+n | | 4 | |
wyznaczone 'n' z pierwszego wstawiasz do drugiego i masz:
18 = m +2m − 6 => 3m = 24 => m = 8
i n = 2*8−6 = 10
6+n+m = 6+10+8 = 24
dorzucasz 8 kul −> 24+8 = 32
9 lut 21:49
ania90210: o boze.. dobra, postaram sie to ogarnac
9 lut 21:51