równania
piorun: Nieskończenie wiele rozwiązań ma równanie:
A. x
2 − 1= (x−1)
2,
C. (x−2)
2 = (x+2)
2,
Bardzo was proszę. Prawidłowa odpowiedź to: D.
9 lut 21:06
Kejt:
A.
x
2−1=x
2−2x+1
−1=−2x+1
2x=−2
x=−1
B.
2x−6=0
2x=6
x=3
C.
(x−2)
2=(x+2)
2
x
2−4x+4=x
2+4x+4
−4x=4x
−x=x /:x
−1=1 <− równanie sprzeczne
D.
2=2
równanie tożsamościowe.
9 lut 21:23
Godzio:
Wiem, że to zadanie zamknięte, ale B i D warto podać założenia
9 lut 21:24
Jack:
w D. ważne jeszcze, że x≠3.
9 lut 21:24
Jack:
właśnie
9 lut 21:25
Kejt: taak..ale to kolega chyba umie już sam zrobić..a mi się nie chce

Godziu, o której jutro Ci pasuje męka ze mną?
9 lut 21:27
Godzio:
Po 16:30
9 lut 21:31
piorun: a czyli o to chodziło... Kurcze... Proste. Dziękuję wszystkim za chęci.
9 lut 22:23
Artur z miasta Neptuna:
Kejt: co do 'C' ... to nie jest sprzeczne równanie:
−x = x ⇔ 2x=0 ⇔ x=0

nieładnie tak przez '0' dzielić
9 lut 22:24
Kejt: wiesz..zakazany owoc
9 lut 22:25
piorun: heh no tak...
9 lut 22:34