oblicz V i Pb ostrosłupa
Justyna: w prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawedz boczna wynosi 10cm a wysokosc sciany bocznej
rowna jest krawedzi podstawy. oblicz Pb oraz V ostroslupa
9 lut 20:49
Kejt:

zał. a,H,d>0
4a
2+a
2=400
5a
2=400
a
2=80
a=
√80 v a=−
√80 <−−− nie spełnia założeń
a=4
√5
d=a
√2
d=4
√10
spróbuj dokończyć..w razie czego pytaj.
9 lut 21:17
gauspn: Pamiętaj, że cała przekątna podstawy to 4√10 a żeby policzyć wysokość ostrosłupa, będziesz
potrzebować połowy czyli 2√10
9 lut 21:21
Justyna: byś mógł to wytłumaczyć? dziękuje
9 lut 21:30
Kejt: nie wiem, czy to do mnie, bo ja jestem dziewczyną..ale trudno:
| | d | |
masz tam trójkąt prostokątny o bokach 10, H i |
| |
| | 2 | |
H
2+(2
√10)
2=10
2
dokończ.
9 lut 21:33
gauspn: Kejt to chyba było pytanie do mojej wskazówki
9 lut 21:35
Kejt: dostosowałam się do niej.
9 lut 21:39
Justyna: sorki nie spojrzałam na nick . to do Kejt
9 lut 21:42
Kejt: więc jednak

o co dokładnie chodzi?
9 lut 22:09
Justyna: o te pierwsze działanie
9 lut 22:20
Kejt: to jest połowa ściany bocznej..podstawa tworzy z wysokością ściany bocznej kąt prosty, więc
mamy tam trójkąt prostokątny, więc możemy zastosować tw. Pitagorasa.
9 lut 22:22
Justyna: a no tak. dzieki wielkie
9 lut 22:32
Kejt: nie ma sprawy
9 lut 22:33