rozwiąż nierówność
Sinnco: Witam,
mam problem z poniższą nierównością
| | n3−n2−100n+100 | |
0< |
| , gdzie n należy do N+ |
| | 2n+5 | |
Dochodzę do momentu
0<n(n
2−n−100)+100
i dalej kompletnie nie wiem co zrobić. Prawdopodobnie coś skopałem albo jestem za tępy by coś
dostrzec. Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki
9 lut 20:09
Aga1: n3−100n−n2+100=n(n2−100)−1(n2−100)=(n−1)(n−10)(n+10)
9 lut 20:12
Sinnco: Ach, grupowanie wyrazów. Bardzo dziękuję za pomoc
9 lut 20:16
Gosiaaczek: a jakby licznik rozpisać n2*(n−1)−100*(n−1) i dalej masz (n2−100)*(n−1) i potem już
rozwiązujesz standardowo, czyli z pierwszego masz n=10 lub n=−10, a z drugiego n=1, rysujesz
to na osi i patrzysz gdzie są ujemne i większe od 0, z mojego rysunku wychodzi że n∊(0,1)∪(10,
∞)
9 lut 20:16
Gosiaaczek: tfuu, źle spojrzałam na znak nierówności, ale z rysunku już sam odczytasz 8)
9 lut 20:20