bierzesz a − dłuższy bok arkusza blachy, odmierzasz na nim 4 równe odcinki ,
każdy długości a4 i przekrój rynny będący kwadratem o takim boku spełnia warunki zadania
, a matematycznie rzecz ujmując tonp. tak :
niech x,y=? − szukane wymiary prostokątnego przekroju rynny , to musi być :
| a−2x | a | |||
f(x)= xy → fmax. i (*) 2x+2y=a ⇒ y = | =( | −x) i | ||
| 2 | 2 |
| a | a | |||
f(x) = xy= x ( | −x) = −x (x− | ) , a stąd i własności f. kwadratowej w | ||
| 2 | 2 |
| a | a | |||||||||||||
x= | = | funkcja f osiąga max., czyli z (*) x= | =y. ![]() | ||||||||||||
| 2 | 4 | 4 |