?:)
Lidka: oBLICZ POLE KWADRATU WPISANEGO W TRÓJKĄT RÓWNOBOCZNY O BOKU 12 CM.
9 lut 19:28
pomoćy:

Wierzchołek A i B dzieli bok trójkąta na pół (zielone odcinki − osie symetrii). Trójkąt
równoboczny ma kąty po 60 stopni więc zostało tylko wyliczyć x za pomocą funkcji
trygonometrycznych.
2x = 6
√3
x = 3
√3
P = x
2
P = 27 j
2
Jezeli jakis błąd to prosze mnie poprawic
9 lut 20:06
Mila: Dlaczego założyłaś, że tam jest 6 cm?, wcale tak nie musi być. spróbuj jednokładnie wpisać
kwadrat w trójkąt.
Należy rozważyć Δ podobne .
9 lut 21:06
gauspn: Wysokość w trójkącie równobocznym dzieli bok na dwie równe części więc to jest 6
9 lut 21:11
Lidka: Dzieki !
9 lut 21:15
Mila: Gauspan, jeżeli AB jest równoległy do podstawy i dzieli bok na połowy ( po 6 wg Was) to w
takim razie jest też rowny 6, wyszło inaczej , czyli nie jest to kwadrat.
Całkiem inny mam wynik. Ale może mylę się.
9 lut 21:27
gauspn: Masz rację. Jeżeli wyliczyć z Pitagorasa wysokość trójkąta wyjdzie
√108 czyli 6
√3 a wtedy
2/3 h czyli bok kwadratu to 4
√3 czyli pole kwadratu to 48 cm
2. Także czekam na kogoś kto
zauważy która metoda daje poprawny wynik
9 lut 21:31
9 lut 21:49
pomoćy: Pomyliło mi się. Przepraszam

Rozwiązałem to już po swojemu, ale dlaczego wedlug gauspn bok kwadratu to 4
√3?
9 lut 22:03
Mila: do a: tak!
9 lut 22:05
9 lut 22:20
gauspn: Przepraszam bardzo pomyliłem własności wysokości w trójkącie równobocznym...
9 lut 22:24
jok: sam liczylem i pole wyszlo 48−12√3 czyli 12(4−√3), dobrze?
9 lut 23:03
jok: pomylka, dobrze mila zrobil, jak zwylke pierdoly
9 lut 23:16