monotoniczność i ekstrema
Tobiasz: czy może ktos policzy monotoniczność i ekstrema danej funkcji f(x)= x*ln
3*x
pochodna wyszła mi ln
3+3ln
2*x nie wiem czy dobrze. pomocy

!
9 lut 19:15
Krzysiek: dobrze, jeżeli tam jest ln3 x
9 lut 19:23
Tobiasz: a jak teraz zrobic z tego rówanie do ekstremum i monotoniczności?
czy trzeba użyc liczby e?
9 lut 19:35
9 lut 19:38
Tobiasz: czy mógłybś mi jeszcze powiedzie jak dojść do tej 1 i e−3 ?
9 lut 19:41
Krzysiek: z definicji liczysz
lnx =0 czyli e0 =x
więc 1=x
9 lut 19:44
Tobiasz: dzięki za pomoc musze sie jeszcze nad ty zastanowić
9 lut 19:51