Łamana o najmniejszej dlugosci.
Gocek: Dane sa punkty A=(2,3)b=(5,4). Na prostej o rownaniu y=5 wyznacz punkt C tak, aby lamana ACB
miala jak najmniejsza dlugosc. Odpowiedz uzasadnij.
9 lut 19:10
Gocek: Mozna prosic o jakas pomoc ?
9 lut 19:26
wmboczek: C=(x,5)
Policz długość łamanej (AC+BC) jako funkcje kwadratową od x i znajdź jej minimum (wierzchołek
paraboli)
9 lut 19:30
Bizon:
C=(xx,5)
z=IACI + IBCI
i szukasz zmin
9 lut 19:31
Zak z rasy joonów : Odbijasz dowolny punkt względem prostej y = 5
Łączysz punkt odbity z drugim punktem.
Tam gdzie ta prosta przetnie prostą y = 5 będzie twój szukany punkt C.
9 lut 19:33
Gocek: W jaki sposob mam obliczyc dlugosc lamanej jako fukncje kwadratowa od x ? podstawic pod wzor na
odleglosc dwoch punktow ? i dodac |AC|+|BC| ?
9 lut 20:12
pomoćy: zaraz napisze rozwiązanie
9 lut 21:22
Gocek: Z gory dzieki ^^
9 lut 22:01
Zak z rasy joonów : Próbowałeś to chociaż sam zrobić?
C(4;5)
9 lut 22:07