matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria
Ola:
http://imageshack.us/photo/my-images/23/beztytuuogz.png/
prosiłabym o dokładne obliczenia wraz z wytłumaczeniem bo nie radzę sobie:(
9 lut 18:39
dero2005:
P
ΔACS
= 12
√
3
d = l
d
2
√
3
P
ΔACS
=
= 12
√
3
4
d
2
= 48 d = l = 4
√
3
d
√
2
4
√
3
√
2
a =
=
= 2
√
6
2
2
h
s
=
√
l
2
− (
a
2
)
2
=
√
(4
√
3
)
2
− (
√
6
)
2
=
√
48−6
=
√
42
P
c
= a
2
+ 2a*h
s
= (2
√
6
)
2
+ 2*2
√
6
*
√
42
= 24 + 6
√
7
a
2
√
6
√
7
cos α =
=
=
h
s
√
42
7
9 lut 20:20