.
mat.: Proszę, pomóżcie

rozwiaz rownanie:
x−2x−3 −2 = |x − 4|
9 lut 18:22
Aga1: Dla x≥4
Dla x<4 i x≠3
Rozwiąż.
9 lut 18:26
krystek: dla x≥4 i Ix−4I=x−4 i liczysz..
i dla x<4 i x≠3 Ix−4I=−x+4 i licz
9 lut 18:28
mat.: Dziekuje wyszlo

Nigdy nie wiem jak rozwiazywac te zadania z wartoscia bezwzgledna. Kiedy z
przedzialami czyli j.w. a kiedy z tymi lub albo i bez przedzialow. Czy np zrobienie zadania
y=1 lub y=−1 jest zle? Bo wiem ze czasami sie tak robi, ale to od czegos zalezy. Prosze o
odpowiedz
9 lut 18:32
krystek: IyI=1⇒y=−1 lub y=1
Z geom inyrtpretacji: Ix−2I=2 ⇒x−2=2⇒x=4 lub x−2=−2⇒x=0 lub II sposób z def:
dlax≥2 mamy x−2=2⇒x=4
dla x<2 −x+2=2 ⇒x=0
9 lut 18:38
Aga1: IxI=a , a>0
x=a lub x=−a
9 lut 18:40
mat.: Ale tego zadania nie rozwiaze tym sposobem. Dlaczego?
9 lut 18:46
Aga1: Rozwiązywać tym sposobem można jedynie przykłady, w których x jest "schowany" w jednej
wartości bezwzględnej,
9 lut 18:49
mat.: dzieki
9 lut 18:50