Artur z miasta Neptuna:
| | H | | √3 | |
tg 60o = |
| => d |
| = H |
| | d/2 | | 2 | |
| | dH | | d2√3 | |
PΔ = |
| = |
| = 12√3 −> wyliczasz 'd' |
| | 2 | | 4 | |
a następnie 'H'
'd' −−− jest to przekątna kwadratu
czyli mając 'd' wyliczasz 'a' (bok kwadratu)
mając bok kwadratu, obliczasz pole podstawy
'c' −−− krawędź ściany bocznej (bok trójkąta np. ABS)
mając 'a' i 'c' jesteś w stanie obliczyć wysokość trójkąta ABS
później wyliczasz jego Pole
i sumujesz
b)
jeżeli zrobiłaś a) to z marszu piszesz ile to jest