Układ równań
madamme: Rozwiąż algebraicznie układ równań:
4log√x + 4y = 18
3logx + 2y+2 = 19
Prosze o pomoc, bo przekształcam i nic mi z tego nie wychodzi.
9 lut 17:48
Zak z rasy joonów : x > 0
| | 1 | |
2logx + 22y = 18 ⇔ logx = |
| (18 − 22y) |
| | 2 | |
3logx + 2
y+2 = 19
| | 1 | |
3* |
| (18 − 22y)+ 4*2y = 19 |
| | 2 | |
−1,5 * 2
2y + 4*2
y +8 = 0
t = 2
y t > 0
−1,5t
2 + 4t + 8 = 0
Δ = 16 + 48 = 64
√Δ = 8
| | −4 − 8 | |
t1 = |
| = 4 ⇒ y = 2 oraz x = 10 |
| | −3 | |
| | −4 + 8 | | 4 | |
t2 = |
| = − |
| ⇒ sprzeczne |
| | −3 | | 3 | |
9 lut 17:55