Proszę o pomoc.
mariusz: Zamień na ułamek zwykły nieskracalny:
a) 5,(6) Proszę o pomoc. O wyjaśnienie o co tutaj chodzi.
9 lut 17:48
Artur z miasta Neptuna:
| | 2 | | 15+2 | |
5,(6) = 5 + 0.(6) = 5 + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
musisz zapamiętać, że 0.33333333333... = 0.(3) = |
| |
| | 3 | |
9 lut 17:50
mariusz: Dzięki za pomoc ale może zna ktoś jakiś łatwiejszy sposób?
9 lut 17:52
Tragos: inny sposób:
x = 5,(6)
10x = 56,(6)
odejmuje stronami
10x − x = 56,(6) − 5,(6)
9x = 51
9 lut 17:52
mariusz: to wyszły 2 całkiem nie mające ze sobą nic wspólnego wyniki
9 lut 17:53
Tragos: he, jak inne wyniki?
9 lut 17:54
Aga1:
x=5,666666...//*10
10x=56,666666.... odejmij stronami od drugiego równania pierwsze.
10x−x=56−5
9x=51 //:9
9 lut 17:56
mariusz: już rozumiem!: D dzięki wielkie
9 lut 17:58
9 lut 18:01