moduł
kris434: Rozwiąż równanie
l2x+4l −2x=4
9 lut 17:39
Aga1: 2x+4=2x+4, gdy 2x+4≥0
0=0, x≥−2
−2x−4=2x+4, gdy x<−2
−4x=8
x=−2 nie należy do przedziału
Podaj odpowiedź.
9 lut 17:43
kris434: x∊<−2;∞)
9 lut 17:45
Aga1: tak.
9 lut 17:49
kris434: mam jeszcze taki przykład i nie wiem jak go zrobic
xlx−4l=x2+4x
9 lut 17:53
Aga1: Dla x≥4
x(x−4)=x2+4x
Rozwiąż i sprawdź, czy otrzymane liczby spełniają powyższy warunek
Gdy x<4
−x(x−4)=x2+4x
Podobnie.
9 lut 18:00
kris434: x=0? bo pierwsze równanie sie wyzeruje 0=0, z drugiego wyjdzie 0 co jest zgodne z założeniem.
9 lut 18:08
Aga1: W pierwszym nie wychodzi 0=0.
Popraw.
9 lut 18:13
kris434: x=0 w tym pierwszym?
9 lut 18:16
Aga1: W pierwszym 0,ale 0 nie spełnia warunku.
W drugim x=0 i to spełnia warunek.
9 lut 18:23
kris434: lx−2l−3x>1
Prosze o pomoc
9 lut 18:26
Aga1: Spróbuj sam rozwiązać. Sprawdzę.
9 lut 18:27
kris434: rozwiązałem, ale niestety odpowiedź różni się od tej w książce, a podobnych przykładów nie
znalazłem
9 lut 18:32
Aga1: Napisz pierwszy warunek i rozwiąż otrzymaną nierówność.
9 lut 18:37
kris434: ok
Założenie1:
x−2≥0
x≥2
x−2−3x>1
−2x>3/:(−2)
Założenie2:
x−2<0
x<2
−x+2−3x>1
−4x>−1/:(−4)
I nie wiem jak zapisać odpowiedź
9 lut 18:42
Aga1: Wyznaczasz część wspólną pierwszego warunku i rozwiązania pierwszej nierówności.
Tu nie ma części wspólnej
| | 1 | |
Dalej wyznacz część wspólną x<2 i x< |
| |
| | 4 | |
9 lut 18:46
kris434: ok czaje

dzieki
9 lut 18:54