Losujemy kule
Patri: W pudełku jest 10 kul − 4 białe, 4 zielone i 2 czerwone.
Losujemy bez zwracania kolejno dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) wylosowano przynajmniej raz kulę zieloną
b) wylosowano kule o tych samych kolorach
reszta?
9 lut 17:28
Patri: proszę o pomoc
9 lut 17:30
Artur z miasta Neptuna:
P(A) ... z przeciwnego
A' −−− nie wylosowano ŻADNEJ kuli zielonej
| | 6*5 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 10*9 | |
| | 4*3 | | 2*1 | |
P(B) = 2 * |
| + |
| |
| | 10*9 | | 10*9 | |
9 lut 17:32
Patri: łatwe, ufffff, ale kiedy już ktoś rozwiązał, sama mam problem, niestety
dziękuję
9 lut 17:37
Artur z miasta Neptuna:
więc tak
w a)
w b)
rozbijasz na sumę trzech prawdopodobieństw (że wylosujesz tylko białe, tylko zielone i tylko
czerwone)
jeżeli już tam Ω skonstruowałaś
9 lut 17:37