Oblicz
student: Niech L:R2 →R2 bedzie odwzorowaniem liniowym określone na bazie e1 = (−2,4), e2 = (1,−1)
wzorami L( e1 )=(0,2) oraz L( e2 )=(4,1). Oblicz L(−3,5)
9 lut 17:15
student: pomógłby ktoś?
9 lut 17:33
Krzysiek: L(e1 )=(0,2) =αe1 +βe2
szukasz α,β i jest to I kolumna macierzy tego odzworowania
następnie robisz to samo z L(e2 ) =...
i otrzymujesz macierz 2 na 2 np. niech to będzie macierz A
potem wyliczasz współczynniki (−3,5) w bazie
(−3,5)=γe1 +δe2
szukasz γ,δ
otrzymujesz wektor 2 na 1, np. wektor v
i teraz mnożysz A *v i otrzymujesz wektor np. w
w jest postaci: w=[x,y]
L(−3,5)=xe1 +ye2
nie jestem tego w 100% pewny, bo to jakiś czas temu miałem.
9 lut 17:41