Wykaż(powołujc się na odpowiednie własności logarytmów),ze podane liczby są równ
samanta: proszę o pomoc...z góry dziękuje

log(małe 2 ) 3 * log(małe 3 ) 4 oraz 2
9 lut 17:07
Aga1: lo
23*log
34=2
| | log24 | | 2 | |
L=log23*Log34=log23* |
| =log23* |
| =2=P |
| | log23 | | log23 | |
9 lut 17:15
samanta: dzięki wielkie
mam jeszcze takie zadanko:
oblicz:
3 (u góry: 1/2 log(małe3 16)
9 lut 17:21
Tragos: 31/2log316 = 3log34 = 4
9 lut 17:24
samanta: a co z tym 1/2 sie stało,jak to zrobiłeś?
9 lut 17:40
Artur z miasta Neptuna:
a*lobcb = lobcba −−− z tego skorzystał
9 lut 17:43
Artur z miasta Neptuna:
samanta −−− jak robisz logarytmy na matematyce, to spójrz na wzory które macie w książce
podane.
9 lut 17:43
9 lut 17:44
samanta: no dobrze powiedzmy ze juz wiem o co chodzi:
to takie zadanie:
10
2+( u góry:log 3 )
to tak sie to robi?
10
2* 10 log3 = 100*3=300
9 lut 17:57
Tragos: jeśli chodzi o 10
2 + log3 to wynik rzeczywiście 300
9 lut 17:59
samanta: no tak tylko jakby to powiedzieć nie za bardzo wiem dlaczego

a z jakiego prawa trzeba wyliczyć to:10 log3
9 lut 18:07
Tragos: log3 to jest to samo co log103
10log3 = 10log103 = 3
z prawa takiego:
alogax = x
9 lut 18:09
samanta: 10 log 10 do 3 i wtedy 10 się skrucą?
9 lut 18:10
Artur z miasta Neptuna:
samanta −−− napisz to "po ludzku"
9 lut 18:11
samanta: ok
już rozumie
bardzo ci dziękuje
9 lut 18:11