Zadania z ciągu geometrycznego
Peszek: Mam dwa zadania do rozwiązania

Ciąg Geometryczny.
1. Liczby
23, x+1,
32 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x
2. Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego w którym a
2=32 i a
5=16.
9 lut 17:05
Tragos:
2. a
2 = 32
a
5 = 16
S
8 = ?
do wzoru na sumę potrzebne jest a
1 i q
a
2 = a
1 * q
a
5 = a
1 * q
4 = a
1 * q *q
3 = a
2 * q
3
9 lut 17:18
Peszek: hehehe wiem, że to tak trzeba zrobić mniej więcej ale chciałem sprawdzić czy dobrze...
11 lut 09:39