Jak to zrobić ???Pomóżcie :P
Nikita: Wykaż ze jeżeli liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu artmetycznego to
3(a2 + b2 + c2) = 6(a−b) + (a + b + c)2
9 lut 16:58
Basiek : b=a+r
c=a+2r

No i podstaw? L=... P=....
9 lut 16:59
Nikita: Ok, Dzięki
9 lut 17:50
Nikita: Kurcze, robie i robie ale nie wiem czemu mi nie chce wyjść. . Mógłby to Ktoś zrobić

? bo
utkwiłam i nie wiem co dalej.
9 lut 19:37
Zak z rasy joonów : a = −1
b = 0
c = 1
L = 3(1 + 0 + 1) = 3 * 2 = 6
P = 6*(−1 − 0) + (−1 + 0 +1)2 = −6
L≠ P
9 lut 19:40