Proszę o mozliwie łatwe rozwiązanie :)
Lidka: Oblicz pole trapezu o podstawach 28 cm i 7 cm oraz ramionach 10cm i 17cm.
*Czy robiąc rysunek moge uznać,ze po narysowaniu wysokości powstaje kwadrat?
9 lut 16:56
Basiek : Nie można przyjmować czegoś "od tak", chyba, że poprzesz to jakimś twierdzeniem lub
obliczeniami
9 lut 17:02
Lidka: A co ze sposobem rozwiązania?
9 lut 17:05
Aga1:

Do obliczenia pola brakuje Ci h.
h
2+x
2=17
2
h
2+(21−x)
2=10
2
oblicz h.
9 lut 17:07
Lidka: Nie wychodzi mi to.Z układu równań jakims dziwnym trafem wyliczyłam ze x=30
9 lut 17:18
Tragos: h2 = 289 − x2
289 − x2 + 212 − 42x + x2 = 100
−42x + 289 + 441 = 100
42x = 630
x = 15
h2 = 289 − 225 = 64, h > 0
h = 8
9 lut 17:23
Lidka: Dziękuję bardzo

Niestety nie jestem świezo z ukladami i są efekty.
9 lut 17:25