matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
adziaaa:
PILNE! PROSZĘ O POMOC
Wykaż, że:
2sinα − sin2α
α
= tg
2
2sinα + sin2α
2
9 lut 16:32
Mila:
2sinα−2sinα cosα
=
2sinα+2sinα cosα
1−cosα
=
1+cosα
dalej skorzystaj ze wzoru na cos α/2
10 lut 22:10