.
endzia1: Prosze o sprawdzenie zadania.
Dla jakich wartości parametru m okręgi opisane równaniami: o1:(x−m)2+(y+1)2=8 oraz o2:
(x+1)2+(y−m)2=2 są zewnętrznie styczne? Dla znalezionych wartości parametru wykonaj rysunek.
Oblicz wspołrzędne punktu styczności. Caly czas wychodzi mi 4 i −2 , a ma wyjsc −4 i 2. Prosze
o pomoc
9 lut 16:29
Artur z miasta Neptuna:
kiedy te dwa okręgi będą styczne zewnętrznie?
gdy odległość pomiędzy ich środkami będzie wynosić √8 + √2 = 3√2
S1 = (m,−1)
S2 = (−1,m)
|S1,S−2| = √(m+1)2 + (−1 − m)2 = √2(m+1)2 = +/−(m+1)√2
1.
3√2 = +(m+1)√2 => m = 2
2.
3√2 = −(m+1)√2 => m = −4
tara.
9 lut 16:35
endzia1: Dziekuje
9 lut 17:28