wyrażenia algebraiczne
milka: Proszę o pomoc
Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
a)3x2+2x2
b)(3x)2+(2x)2
c)x4+3x3+x2−x−(x3−2x2−x)
d)(x+2)(x+3)−5(x−2)
e)(x25+3x+2)(x2−3x+2)
9 lut 16:14
Annmil: a) x2(3+2)=5x2
b) 9x2+4x2=13x2
c) x4+3x3+x2−x−x3+2x2+x= x4+2x3+3x2= x(x3+2x2+3x)
d) x2+3x+2x+6−5x+10=x2+16
w e przykładzie x2 5 to chodzi o to, że to jest 5x2?
9 lut 16:38
Artur z miasta Neptuna: tam raczej w ogóle tej '5' nie ma (literówka)
bo wtedy:
(x2+3x+2)(x2−3x+2) = [(x2+2)+3x+][(x2+2)−3x] = (x2+2)2 − (3x)2 = x4+4x2+4 − 9x2 =
= x4 −5x2 + 4
9 lut 16:42
Annmil: no to wtedy z delty można wyliczyć
9 lut 16:50
Artur z miasta Neptuna:
... = (x2−1)(x2−4) = (x−1)(x+1)(x−2)(x+2)
9 lut 16:51
Annmil: o ile ta 5 tam jest
9 lut 16:53
a: 3x2+2x2
3 lis 18:44