| 2n2 + 4 | ||
an= ( | )2n2 −8 2n2 − 8 jest w potędze. Doprowadzam równanie do | |
| 2n2 − 5 |
| 9 | ||
postaci 1− | ale dalej nie wiem co robic proszę o pomoc | |
| 2n2−5 |
| 1 | ||
lim (1+ | )x=e | |
| x |
| 9 | ||
Teraz to w nawiasie czyli (1+ | ) musi być do potęgi, której wykładnik jest | |
| 2n2−5 |
| 9 | ||
odwrotnością tej liczby | ||
| 2n2−5 |
| 9 | 2n2−5 | |||
lim (1+ | ) | ale wykładnik, który otrzymaliśmy musi być równy | ||
| 2n2−5 | 9 |
| 2n2−5 | ||
( | )*x=2n2−8. | |
| 9 |
| 2n2−5 | 9*(2n2−8) | |||
Będzie | * | |||
| 9 | 2n2−5 |
| 9 | 2n2−5 | 18n2−72 | 18n2−72 | |||||
lim (1+ | ) | * | =lim e | =e9 | ||||
| 2n2−5 | 9 | 2n2−5 | 2n2−5 |