matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacznie a z y=ax+2
Ola:
x
3
Prosta y=ax+2 jest asynptotą funkcji f(x)=
. Wyznacz a.
(x−1)
2
9 lut 15:36
Artur z miasta Neptuna:
f(x)
no to liczysz granicę dla
+
/
−
∞
z wyrażenia
... gdyż ta granica będzie =a
x
(patrz −−− wyznaczanie asymptoty ukośnej)
9 lut 15:56