Układy równań liniowych.
Studentka : Witam mam taki układ równań.
2x + y − 3t = −1
−x + y + t = 2
−x + 4y = 5
Wyznacznik =0, a rząd = 1
więc co w takiej sytuacji ?
metodą Cramera tego nie policzę,a Capellego nie bardzo wiem jak
9 lut 14:46
Godzio:
Rząd jest 2, policz rząd macierzy uzupełnionej
9 lut 14:50
Godzio:
Rząd macierzy jest 2, rząd macierzy uzupełnionej też jest 2, zatem mamy jedno parametrową
rodzinę rozwiązań:
x = 4t − 3
y = 2 − t
t ∊ R
Ja bym to tak zrobił
9 lut 14:54
Studentka : jak rząd = 2 ? mi wychodzi 1 cały czas, a macierzy uzupełnionej to jakieś głupoty
9 lut 14:54
Studentka : a może mi ktoś powiedzieć jak policzyć ten rząd ?
9 lut 15:07
Godzio:
Liczysz minorami czy metodą schodkową ?
9 lut 15:08
Studentka : liczyłam tak zwaną metodą :"zerowania:" jednej kolumny lub wiersza, ale tą metodą wychodzi mi 1
9 lut 15:09
Godzio:
No to schodkowa, z niej wychodzi, że jest 2
9 lut 15:10
Studentka : o.O ale jak, ale na wykładach mieliśmy jeszcze inną metodę ale tej nie rozumiem kompletnie...

jak to policzyłeś ... ? Pomóż proszę bo w sobotę mam poprawkę z matmy
9 lut 15:11
Godzio:
2 1 −3 | −1
−1 1 1 | 2
−1 4 0 | 5
w1 + w2
w3 − w2
1 2 −2 | 1
−1 1 1 | 2
0 3 −1 | 3
w2 + w1
1 2 −2 | 1
0 3 −1 | 3
0 3 −1 | 3
Widzimy, że w2 = w3, zatem możemy jeden wykreślić:
1 2 −2 | 1
0 3 −1 | 3
I widać, że rząd jest 2, więc możemy wyliczyć rozwiązania:
x + 2y − 2t = 1
3y − t = 3
x + 2y − 2t = 1
y + t = 2 ⇒ y = 2 − t ⇒ x = 4t − 3, t ∊ R
9 lut 15:16
Studentka : no dobra, ale ja to inaczej zerowałam troszeczkę...
i zawsze taką metodę mogę zastosować ? i po czym ti widać że że rząd jest =2 ?
9 lut 15:22
Godzio: Oj widzę, że na końcu zrobiłem błąd, odjąłem równania, a nie uwzględniłem x, zatem trzeba
normalnie y wyliczyć i podstawić do 1 równania
9 lut 15:22
Godzio:

Po tym, oczywiście bez różnicy czy jest tam 1 czy nie, w każdym razie nie może być 0
Narysowałem kilka przykładów
9 lut 15:26
Studentka :

czyli tu chodzi o to że jest bo jest to 1 i 3 tak ?
9 lut 15:34
Godzio: Tak, tylko trzeba pamiętać, że w dół od 1 muszą iść same 0
9 lut 15:36
Godzio: Dobra to dla ćwiczeń podaj rzędy takich macierzy:
1 2 1
1 3 2
2 2 5
1 2 2
0 3 1
0 4 1
1 3 2
1 4 5
0 1 3
9 lut 15:38
Studentka : ale ten pierwszy to coś nie tak na minusie powinno coś być
9 lut 15:52
Godzio: Czemu

? Wymyśliłem je sobie, podaj wyniki jakie Ci wychodzą, o ile wychodzą

?
9 lut 15:55
Studentka : aha ... xD niestety żadne mi nie wyszło

1.
2 5 1
1 3 2
1 1 3
2.
2 7 5
1 5 3
0 1 0
9 lut 15:57
Godzio: Oj to źle,
W pierwszym:
w
2 − w
1
w
3 − 2w
1
ZAPISZ WYNIK
w
1 − w
2
w
3 + 2w
2
ZAPISZ WYNIK I PODAJ ODP
R = 3
Drugie:
w
3 − w
2
w
1 − w
2
ZAPISZ WYNIK
ZAPISZ WYNIK I PODAJ ODP
R = 3
Trzecie:
w
2 − w
1
PODAJ WYNIK I ZAUWAŻ COŚ
R = 2
Działaj, ja wracam za moment i oczekuje rozwiązań
9 lut 16:00
Studentka : ale jak ? coś to nie jasne dla mnie jest dlaczego teraz dla pierwszego ma być
w2 − w1
w3 − 2w1 < −−− co to jest to 2 ?
nie ma takiej metody gdzie wszędzie jest to samo zastosowanie ?
9 lut 16:12
Godzio:
No to zerowanie stosuje się wszędzie

,
w
3 − 2w
1 ⇒ od wiersza 3 odejmij dwa razy wiersz pierwszy
9 lut 16:15
Studentka : a patrz ja robiłam tak
2 1 −3
−1 1 1
−1 4 0
zeruje kolumnę 3 bo mam tam 0 już jedno i 1 ( a z jedynka najprościej się zeruje) czyli tak:
wiersz 2 dodam do 1 ale muszę to jeszcze przemnożyć przez taką liczbą żeby z −3 wyszło 0.
więc wyjdzie tak
−1 4 0
−1 1 1
−1 4 0
i z tego co mi wyszło wykreślam kolumne i wiersz gdzie jest ta 1 i 0
i robię tak
1 + | −1 4
−1 4| = 1 + 0 bo tą macierz licze na skos −1*4 − (−1)*4
i wychodzi 1
1+
9 lut 16:22
Studentka : ale ja wyznacznik w macierzy wychodzi 0 to rząd automatycznie jest = 1 tak ma zapisane w
każdym bądź razie
9 lut 16:23
Godzio:
Dobra wiesz co, jak chcesz, żebym Ci pomógł to jakoś bardzo wieczorem będę mógł coś posiedzieć,
teraz mam korepetycje, więc muszę uciekać, a z tego co widzę, to Ty masz minory, a nie
zerowanie ... Więc się nie dogadaliśmy
9 lut 16:25
Studentka : a o której tak mniej więcej ?
9 lut 16:26
Godzio: Bardziej 21:30 i później
Może ktoś się znajdzie kto Ci teraz pomoże,
9 lut 16:26
Studentka : dobra to jak dasz rade to bądź bo musze się tego nauczyć
z góry dzięki
9 lut 16:27
Studentka : up up up podnoszę ... jest ktoś kto mi to wytłumaczy ?
9 lut 21:32
Godzio:
Dobra to lecimy
9 lut 21:32
Studentka : o jesteś

to od początku najlepiej
9 lut 21:33
Godzio: 2 1 −3
−1 1 1
−1 4 0
Rząd tej macierzy jest maksymalnie 3, to jest jasne, kiedy będzie 3 ? Ano wtedy kiedy
wyznacznik 3x3 będzie różny od 0, sprawdzamy:
w
1 + 3w
2
−1 4 0
−1 1 1
−1 4 0
Rozwijamy Laplace'em względem 3 kolumny:
| | ⎧ | − 1 4 | |
| (−1)2 + 3 * | ⎩ | −1 4 | = − 1 * (−4 + 4) = 0
|
Zatem macierz nie jest rzędu 3, szukamy dowolnego niezerowego minora stopnia 2, weźmy chociażby
ten:
4 0
1 1
Jego wyznacznik jest równy 4, zatem rząd tej macierzy jest 2
9 lut 21:36
Studentka : dobra to tak:
najpierw liczymy wyznacznik tak ? jeśli jest różny od 0 i wynosi np 7 do rzad macierzy jest
równy 2 lub 3 ?
niestety mam tylko szczątkowe informacje a szanowny doktor nie raczy tego wytłumaczyć .. a
metodzie Leplaca nawet nie słyszałam ...
9 lut 21:40
Godzio:
No to się nie przejmuj, wystarczy policzyć ten wyznacznik, Sarrusem chociażby

Tzn tak, mamy macierz, ustalamy jej maksymalny rząd (jaki może mieć) i liczymy wyznacznik
takiej macierzy jakiej przypuszczamy, że będzie rząd
Przykładowo mamy macierz 4 x 3, jej maksymalny rząd to 3, zatem liczymy wyznacznik 3x3
składający się z 3 dowolnych wierszy jeśli wyjdzie ≠ 0 to rząd takowej macierzy jest 3, jeśli
nie to liczymy dalej (musimy zbadać wszystkie możliwe wyznaczniki 3 x 3) jeśli okrze się, że
wszystkie te wyznaczniki są równe 0 to nie ma szans na r = 3, więc liczymy 2 x 2, jeśli
trafimy na choćby jeden niezerowy wyznacznik to już wiemy, że rząd jest równy 2
9 lut 21:44
Studentka : albo zrobić tak że np policzę wyznacznik z tego
jak wyjdzie mi różny od zera to biorę
np
−1 4
−1 4 i licze z tego rząd albo coś ?
9 lut 21:45
Studentka : o widzisz ...i to zawsze moge zastosować ? w każdym przypadku się sprawdzi ?
9 lut 21:47
Godzio:
Jak weźmiesz taki minor z Twojej macierzy i policzysz jego wyznacznik to on wychodzi 0 prawda ?
Więc szukasz dalej takiego wyznacznika, żeby się nie zerował, dopóki takiego nie znajdziesz
musisz liczyć

(wystarczy, że jeden się nie zeruje i już mamy rząd odpowiadający wielkości
tego minoru )
9 lut 21:49
Godzio:
W każdym
9 lut 21:49
Studentka : a czemu mionry się to zwie ? tak poza konkursem pytanie
9 lut 21:52
Studentka : np mam taką macierz
−1 4 5
6 2 3
−4 2 1
tu rząd maksymalnie może być 3 więc liczę wyznacznik, który równa się 32
jest ≠0 więc rząd jest różny 3 ?
9 lut 21:54
Godzio:
Rząd jest
równy 3 (pewnie pomyłka w pisaniu

)
9 lut 21:55
Studentka : tak tak

czyli tak to wyjdzie ?
to daj 5 min ja policzę sobie rząd z mojego zadania na samym początku co podawałam bo tam mi 0
wyszło ...
9 lut 21:57
Godzio:
Ok
9 lut 21:58
Godzio:
Ale to jak 0 to dobrze Ci wychodziło

Tylko Ty napisałaś, że r = 1, a trzeba było policzyć jeszcze wyznacznik 2 x 2 i pokazać, że r =
2
9 lut 21:59
Studentka : dobra to tam z każdej kombinacji macierzy 2x2 wychodzi wyznacznik różny od 0 więc macierz jest
rzędu 2
9 lut 22:01
Studentka : no właśnie bo jak jest macierz 2x2 i wyznacznik z niej wychodzi 0 to rząd jest równy 1 taka
jest niby zasada
9 lut 22:02
Studentka : ale wracając do tego zadania
NIE JEST to układ Cramera więc wg moje wykładowcy powinnam to policzyć metodą Capellego
a tam Rząd macierzy A powinien być równy rzędowi macierzy Uzupełnionej
A co jeśli nie jest ?
9 lut 22:04
Godzio:
ZAPAMIĘTAJ


WYSTARCZY, ŻE JEDEN WYZNACZNIK 2 X 2 BĘDZIE RÓŻNY OD 0 I JUŻ MASZ RZĄD DWA
9 lut 22:05
Godzio:
Jeśli nie jest to mamy układ sprzeczny
9 lut 22:06
Studentka : dobra to tam macierz uzupełniona wychodzi 3x4 to jak mam wyznacznik policzyć ?
9 lut 22:07
Godzio:
Przeczytaj post z 21:44 UWAŻNIE

I pomyśl
9 lut 22:09
Studentka : ale jeśli dobrze obstawiam to rząd macierzy uzupełnionej tam też jest =2 : D
9 lut 22:10
Godzio:
No zgadza się, ale powiedz co trzeba policzyć, żeby to pokazać
9 lut 22:12
Studentka : czyli wybieram 3 dowolne kolumny ... ja wybrałam tą z wyrazów wolnych z niewidomych t i y
wyznacznik wyszedł =0 ale wyznacznik macierzy 2x2 wyszedł ≠0 więc rząd jest równy 2
9 lut 22:12
Godzio:
Musisz sprawdzić WSZYSTKIE 3x3 i jeśli wszystkie się zerują to rząd < 3
9 lut 22:13
Studentka : ale 3x3 się zerują bo macierz uzupełniona to jest ta sama co macierz nie uzupełniona i obie się
zerują ... o to chodzi ?
9 lut 22:14
Godzio: 2x + y − 3t = −1
−x + y + t = 2
−x + 4y = 5
Mamy zatem macierz:
2 1 − 3 −1
−1 1 1 2
−1 4 0 5
Liczymy wyznaczniki:
2 1 −1
−1 1 2
−1 4 5
1 − 3 − 1
1 1 2
4 0 5
2 − 3 −1
−1 1 2
−1 0 5
Jeśli wszystkie się zerują, to sprawdzamy 2 x 2 jeśli znajdziemy jeden niezerowy to już mamy
rząd 2
9 lut 22:15
Studentka : aha to tak trzeba to układać
a mogę po prostu wyrazami wolnymi zastępować kolejno kolumnę x, y i t ?
9 lut 22:16
Godzio:
Hmmm, nie jestem pewien czy zamiana kolumn nie zmienia przypadkiem wartości wyznacznika, nie
pamiętam, trzeba by sprawdzić
9 lut 22:18
Studentka : bo generalnie w tym co ty wypisałaś za każdym razem brakuje jednej kolumny. Ale wyrazy wolne są
zawsze na końcu i tego się lepiej trzymać ?
9 lut 22:20
Studentka : no i z tego co wypisałeś ten środkowy się nie zeruje więc Rząd =2
9 lut 22:23
Godzio:
Wartość jest inna, co prawda tylko znak −/+ się zmienia, ale lepiej nie ryzykować z
kombinowaniem
9 lut 22:25
Godzio: Wszystkie się zerują
9 lut 22:27
Studentka : czyli lepiej trzymać się Twojej metody ... no to ok

czyli tak I warunek do rozwiązania równania metodą Capellego jest i co dalej ?
9 lut 22:28
Studentka : jak ?
9 lut 22:28
Studentka : mi wyszło −5
9 lut 22:28
Godzio:
Dlatego rząd nie jest 3. Teraz sprawdzamy dowolny 2 x 2 i któryś się nie zeruje to rząd jest 2
9 lut 22:28
Godzio:
To policz jeszcze raz
9 lut 22:28
Studentka : fuck błąd w obliczeniu
9 lut 22:29
Studentka : 2 1
−1 1
z tego wychodzi 3, wiec rząd jest równy 2 ?
9 lut 22:31
Godzio:
Tak
9 lut 22:31
Studentka : czyli układ sprzeczny
9 lut 22:32
Studentka : ale co jeśli Rząd macierzy A = Rzędowi macierzy Uzupełnionej ?
Jak to liczyć ?
9 lut 22:34
Godzio:
Liczba parametrów = Liczba niewiadomych − Rząd
p = 3 − 2 = 1
Zatem u Ciebie mamy jeden parametr, przyjmujemy, że jest to t ∊ R i teraz musisz wyliczyć x i y
9 lut 22:41
Godzio: Sposób taki jak podałem na początku, po odpowiednim przekształceniu widzimy, że pozostaje nam:
x + 2y − 2t = 1
3y − t = 3 ⇒ y = ...
Wstawiamy danego y do pierwszego równania i wyliczamy x
Odpowiedź podajemy w taki sposób:
9 lut 22:45
Studentka : ale to jak układ nie jest sprzeczny ? w tym co ja podałam ?
9 lut 22:47
Godzio:
Nie
9 lut 22:48
Studentka : fuck this i tak pewnie nie zdam ...
9 lut 22:49
Godzio:
Jeśli mamy, że r(M) < r(M
u) to wtedy mamy sprzeczność, czytaj moje wpisy uważnie, nie lubię
się powtarzać, a już to kilka razy robiłem
9 lut 22:49
Studentka : ale wiesz co jest najgorsze ... ? że ja już nie pamiętam jak to liczyć

muszę zacząć wszystko notować.v
9 lut 22:54
Godzio: ...
9 lut 22:55
Studentka : wiem "bez komentarza", ale jednak nie przyswajam wiedzy tak jak miał lat 20

przeanalizuje sobie to sama jutro jeszcze i może dojde do sensownych wniosków

a takim czymś jak przepływy międzygałęziowe słyszałeś ?
9 lut 22:58
Godzio:
Niestety nie
9 lut 22:59
Studentka : dzięki wielkie za pomoc
9 lut 23:01
Godzio:
Nie ma sprawy

Mam nadzieję, że te niecałe 3 h nie pójdą na marne
9 lut 23:05
Studentka : up up up podnoszę

mam taki układ równań
−4x + 2y + t = 3
6x − 3y − 4t = 2
i wyszło mi że Rząd jest równy 2

i dalej ułożyłam taki układ równań
2y+t = 4x+3
−3y − 4t = −6x + 2
tylko jak to rozwiązać ?
10 lut 12:15
Aga1: Obliczasz y i t , x traktujesz jako parametr.np metodą podstawiania czy przeciwnych
współczynników
układ ma nieskończenie wiele rozwiązań. np. za x=0, y= .... t=
10 lut 12:22
Studentka : ale jak ? nic mi to nie mówi Aga1
10 lut 12:23
Aga1: Zakładam, że dobrze wykonałaś wcześniejsze obliczenia.
2y+t=4x+3 //*4
−3y−4t=−6x+2
8y+4t=16x+12
−3y−4t=−6x+2
−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
5y=10x+14//:5
t=−2y+4x+3 z pierwszego równania
i licz dalej.
10 lut 12:54
Studentka : up up up ...

mam problem z dziedziną funkcji jest ktoś kto pomoże ?
10 lut 18:54