geometria nalityczna
Sabina: Prosilabym bardzo o naswietlenie jak zrobic to zadanko oraz o pomoc w rozwiazaniu go ....
Wyznacz odległość punktu P = (3;0) od prostej przechodzącej przez punkty A = (1;−3) i
B = (−4;9).
9 lut 13:46
Sabina:
9 lut 13:50
Kejt:
najpierw piszemy równanie prostej rpzechodzacej przez punkty A i B:
f(1)=−3
f(−4)=9
f(x)=ax+b
f(1)=a+b
f(−4)=−4a+b
−−−−−−−−−−−−−
napisz ile Ci wyszło..
9 lut 13:51
Sabina: czyli mam popodstawiac a o co chodzi z tymi kwadracikami ?
9 lut 13:53
Kejt: jakimi kwadracikami..?
9 lut 13:54
Sabina: wyswietlily mi sie kwadraty kwadrat − a −b =3
9 lut 13:54
ok:
| | 12 | | −12 | | 12 | | 3 | |
y = ax + b, a = |
| , y = |
| (x − 1) − 3, y = − |
| x − |
| /*5 |
| | −5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
12x + 5y + 3 = 0
| | |36 + 3| | | 39 | |
odległość d = |
| = |
| = 3 |
| | √144 + 25 | | 13 | |
9 lut 13:56
Kejt: hmm...chyba klamra? to układ równań jest..
9 lut 13:56
Sabina: no klapa totalna
9 lut 13:58
Sabina:
9 lut 13:59
Sabina: to jest cale zadanie
9 lut 14:00