czy to jest dobrze?
tomek : Wyznacz dziedzinę, ekstrema, przedziały monotoniczności funkcji
f(x) x
3 e
−2x
f'(x) = 3x
2e
−2x − x
3e
−2x* (−2)
3x
2e
−2x + 2x
3e
−2x
a z tego wynika
czy to jest dobrze



jeśli nie to prosze o korekte
9 lut 13:03
krystek: tak
9 lut 13:05
tomek : no chyba jest zle, bo tam w f'(x) powinien być plus a nie minus
9 lut 13:08
tomek : f(x) * g(x) = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
9 lut 13:10
krystek: | | 3 | | 3 | |
Fakt popraw i terazx2=0 lub x= |
| są podejrzane o ekstr i tylko |
| jest ekstremalnym |
| | 2 | | 2 | |
9 lut 13:17
9 lut 13:21
krystek:
9 lut 13:23
tomek : nie chodzi mi o ten konkretny przypadek, lecz tak ogólnie
9 lut 13:25
tomek : kiedy powinna mi wychodzić liczba a kiedy nieskończoność
9 lut 13:26
krystek: Pionowe tam gdzie funkcja nie jest określona .D=R
I liczysz lim gdy x→
∞ i x→−
∞ czyli na końcach przedzału określoności
A znasz na asymptotę pozioma lub ukośna i oblicz czy istnieje
| | f(x) | |
y=ax+b gdzie a=lim |
| gdy x→∞ale sprawdź (100lat temu było u mnie) |
| | x | |
b=lim(f(x)−ax)
9 lut 13:29