prosze o wytlumaczenie
Olga: | | (−2n3 + n2 − 3n+1)5 | |
lim = |
| |
| | ( n5+n+2)2 | |
n→
∞
9 lut 11:20
kret:
Wyłącz w liczniku n3 przed nawias, w mianowniku n5
9 lut 11:26
Olga: tak, robilam juz to, pozniej w wyniku wychodzi mi
| | n15 (−2)5 | | (−2)5 | |
lim |
| = lim n5 * lim |
| |
| | n10 (1)2 | | (1)2 | |
ma wyjsc ze dazy do −
∞, ale w co mam zrobic z n
5?
9 lut 11:35
kret:
| | (−2)5 | |
a dlaczego dąży do −∞ ?, bo |
| = ... oraz lim n5 = .... |
| | 15 | |
9 lut 11:46
Olga: trzeba obliczyc granice i udowodnic.
n5, bo pozniej wszystko sie skroci i wyjdzie n5, a z wyniku wychodzi −32, tylko co z tym n5?
9 lut 11:51
Olga: ktoś ma pomysł?
9 lut 12:17
Aga1: n5→∞, gdy n→∞,
a ∞*(−32)=−∞
9 lut 18:10