:(
Sandra: matematyka.pisz.pl/forum/126442.html proszę o pomoc w zadaniu
9 lut 11:16
kret:
Ciąg arytmetyczny (a
n): a
2 = 6, a
5 = 18, a
1 = ?, a
n = ?, S
100 = ?
a
1 = 6 − 4 = 2
a
n = 2 + (n − 1)*4 = 4n − 2
a
100 = 2 + 99*4 = ....
| | 1 | |
S100 = |
| *100*(a1 + a100) = .... i tyle, czy to aż takie trudne? |
| | 2 | |
9 lut 11:24
Sandra: Ale a1 to –14 a r to 8 i S100 to 38200.
9 lut 11:30
kret:
To teraz sama rozwiąż zadanie w podany przeze mnie sposób przyjmując swoje dane,
czyli a2 = −6, a5 = 18
9 lut 11:33
Sandra: a100 tj 398 i S100 tj 498
9 lut 11:47