Wieolomiany
Nikusia: Witam ! Jakby ktoś mógł mi pomóc albo pokazać chociaż pierwsze przykłady jak to się robi bym
była bardzo wdzięczna ! Sprawa ogólnie jest pilna

Mam kartke z 30 zadaniami większość
zrobiłam a tych nie umiem

Zad 23.
Rozwiąż równania
a.x
3+3x
2−x−3=0
b.x
3−4x
2−9x+36=0
c.x
3+3x
2−4x−12=0
Zad8.Wyznacz takie wartości wspólczynników b,c,d,e dla któprych wielomian
P(x)=x
4+(2b+1)x
3+(c
2−2c+23)x
2−4dx+e jest równy wielomianowi w(x)=(x
2−2x+1)(x
2−6x+9)
Zad.11
Zapisz wielomian P(x) w postaci iloczynu wielomianów stopnia pierwszego jeżeli :
b.P(x)=x
3−2x
2−x+2
c.P(x)=x
3−4x
2−2x+8
d.P(x)=2x
3−3x
2−4x+6
e.P(x)=3x
3+4x
2−12x−16
Zad12
Podaj przykład wielomianu w(x)spełniającego poniższe warunki:
a. W(x) jest stopnia trzeciego i liczba 1 jest dwukrotnym jego pierwiastkiem , a liczba 3
jednokrotnym
b.w(x) jest stopnia czwartego i liczby 2, −1 są dwukrotnym jego pierwiastkiem
Zad15.
Dane są funkcje f(x)=4x− 8 i g(x)=x
2−4x−5.Podaj przyklad wielomianu w(x) , którego miejscami
zerowymi są miejscami zerowymi są miejsca zerowe funkci f(x) i g(x)
Zad26
Rozłóż na czynniki stopnia pierwszego lewe strony poniższych równań:
a.x
3+ 1/2 x
2−x− 1/2 =0
b.x
3+3x
2−4x−12=0
c.x
3−x
2−9x−9=0
9 lut 10:33
Nikusia: już bez zadania 12 bo zrobiłam
9 lut 10:51
wmboczek: zad 11, 26 i 23 tak samo robimy − łączymy 1z2 i 3z4
x3+3x2−x−3=x2(x+3)−(x+3)=(x+3)(x2−1)=(x+3)(x−1)(x+1)
9 lut 10:59
Nikusia: a możesz mi wytłumaczyć bardziej szczegółowo bo 12 znalazłam tutaj na forum tzn tylko odpowiedź
9 lut 11:56
Nikusia: naprzykłąd zadanie 11 przykład pierwszy (b) x
2(x−2)−1(x−2)
potem (x
2−1)(x−2) a potem jak będzie bo już nie wiem
9 lut 12:00
Kejt:
11.
b) P(x)=x3−2x2−x+2
i teraz z dwóch pierwszych wyrazów i dwóch ostatnich wyciągamy wspólny czynnik przed nawias:
x3−2x2−x+2=x2(x−2)−1(x−2)
teraz wyciągamy ten wspólny nawias przed nawias:
x2(x−2)−1(x−2)=(x2−1)(x−2)
pierwszy nawias możemy jeszcze rozłożyć ze wzoru skróconego mnożenia: a2−b2=(a+b)(a−b)
(x2−1)(x−2)=(x−1)(x+1)(x−2)
9 lut 12:03
Nikusia: dzięki wielkie jak coś to zrobię a Ty zobaczysz czy dobrze
9 lut 12:12
Kejt: okej
9 lut 12:13
Nikusia: a przy innych zadaniach mogłabyś mi trochę pomoć?to ostatnie w szczegolnosci?
9 lut 13:03
Kejt: ostatnie robisz dokładnie tak ja pokazałam.
9 lut 13:05
Nikusia: nooo to już zobiłam

bez problemów

a jak zrobić jeszcze r Zad15. Dane są funkcje f(x)=4x− 8 i g(x)=x2−4x−5.Podaj przyklad
wielomianu w(x) , którego miejscami zerowymi są miejscami zerowymi są miejsca zerowe funkci
f(x) i g(x)
i takie zadanie: sprawdź czy liczba a jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu Wx jezeli
a.w(x)=x
3+4x
2+5x+2 jeżeli a=−1
b.w(x)=x
3−8x
2+21x−18 jeżeli a =2
9 lut 14:17
Kejt: na początek w 15. oblicz miejsca zerowe tych funkcji i podaj mi je.
najpierw sprawdź czy:
a) w(−1)=0
b)w(2)=0
jeśli tak to podziel te wielomiany przez:
a)x+1
b)x−2
i z tym co Ci wyjdzie zrób to samo co na początku. jeśli wyjdzie C zero to jest to dwukrotny
pierwiastek, jeśli nie wyjdzie to nie jest.
9 lut 14:22
Nikusia: obliczając to z delty w funkcji f(x) wyszło mi x
1 =0 x
2=2
a w funkcji g(x) wyszło mi x
1=−1 a x
2=5 dobrze czy źle

?
9 lut 14:30
Kejt: jeśli w funkcji f(x) wyszły Ci dwa miejsca zerowe to musiałaś się walnąć w zapisie, bo f(x) wg
tego co napisałaś w poleceniu jest funkcją liniową i ma tylko jedno miejsce zerowe..jeśli
jednak dobrze przepisałaś to masz błąd przy liczeniu miejsc zerowych.
g(x) jest w porządku.
9 lut 14:37
Kejt: a tak btw..zapomniałam, że to można prościej zrobić

wystarczy zapisać te funkcje w postaci
iloczynu czyli f(x)*g(x) wybacz.
9 lut 14:38
Nikusia: to czyli tam musi cbyc x0=2 co dalej?
9 lut 14:41
Nikusia: wymnozyc to wszytsko?
9 lut 14:42
Nikusia: juz się zakręciłąm

dd
9 lut 14:44
Kejt: niee..nie wymnażaj..to jest przykład wielomianu (4x−8)(x2−4x−5)
9 lut 14:46
Nikusia: a nie lepiej juz będzie dokończyć z tymi wyliczonymi punktami x? długo by było trzeba licyzć
czy jak?
9 lut 14:49
Nikusia: a to poprzedniezadanie tooo jak wstawic to −1 i 2 pod x podstawić czy co>?
9 lut 14:55
Kejt: jak chcesz to możemy dokończyć, ale to na to samo wyjdzie.
w którym zadaniu?
9 lut 15:07
Nikusia: i takie zadanie: sprawdź czy liczba a jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu Wx jezeli
a.w(x)=x3+4x2+5x+2 jeżeli a=−1 b.w(x)=x3−8x2+21x−18 jeżeli a =2
9 lut 15:08
Nikusia: wole dokonczyc zeby potem nie miec zero punktow
9 lut 15:09
Kejt: no to to Ci opisałam w poście z 14:22
9 lut 15:09
Kejt: hmm..no okej.
zapisz g(x) w postaci iloczynowej..
9 lut 15:10
Nikusia: to ten wzór y=a(x−x1) (x−x2) i co pod neigo podstawic jak ja mam tylko x0
9 lut 15:13
Nikusia: czy wzór y=a(x−x0)2
9 lut 15:18
Nikusia: ale to i tak co pod a mam podstawic i potem podstawiam i mnoze?
9 lut 15:18
Nikusia: y=a(x−1)(x+5) ?
9 lut 15:21
Nikusia: juz wiem zakręciłam się trochę bo zamiast na g(x) patrzyłam na f zapisałam i pomnożyłam i
wyszło mi x2 − 4x−5 co dalej
9 lut 15:31