macierz w bazach kanonicznych
tola: Macierz odwzorowania liniowego T:R3 →R2 w bazie (1,1,1) , (1,1,0) , (1,0,0) przestrzeni R3
oraz w bazie (−1,1) (2,1) przestrzeni R2 ma postać
|1 0 1|
|0 1 1|
Znaleźć macierz tego odwzorowania w bazach kanonicznych tych przestrzeni.
Proszę o wskazówki i dziękuję za pomoc.
9 lut 09:24
tola: Ktoś wie ?
9 lut 12:02
Krzysiek: masz daną macierz w bazach B1 ,B2
niech to będzie macierz A
macierz C− niech będzie macierzą w bazach kanonicznych C1 ,C2
C=(PB2 →C2 )−1 A PB1 →C1
gdzie P to macierz przejścia
9 lut 15:08
tola: Nie zbyt rozumiem o co biega , bo podobne zadania zrobiłam z wczoraj, a jaśniej z tą C to
szukana a P?Bo ja policzę ale co mam pomnozyć ?
9 lut 15:13
Krzysiek: poszukaj definicji macierzy przejścia z jednej bazy do drugiej
(PB2 →C2 )−1 =PC2 →B2
a taką macierz szybko się znajduje,
ponieważ, bierze się wektor z 'nowej' bazy czyli z bazy B2 i szuka się współczynników względem
starej bazy ( jest to baza kanoniczna )
więc (−1,1)=[−1,1] w bazie C2
(2,1)=[2,1] w bazie C2
więc macierz przejścia:
PB2 →C2 −1 = |−1 2|
| 1 1|
aby znaleźć drugą macierz najlepiej 'znaleźć' (tak jak poprzednio bardzo szybko znajdziemy tą
macierz) :
PC1 →B1
a potem policzyć macierz odwrotną i otrzymamy: PB1 →C1
9 lut 15:27
tola: Oki teraz rozumiem policzę dla (1,1,1) itd zrobię odwrotna pomnożę razy A, to co wyjdzie
wyszło razy to co napisałeś dobrze myślę ?
9 lut 15:39
Krzysiek: tzn, tak jak napisałem wyżej, ta macierz przejścia 2 na 2 mnożysz przez A (A masz daną) i to
potem mnożysz przez macierz przejścia którą obliczysz, pamiętając o tym, że mnożenie macierzy
nie jest przemienne
9 lut 16:34