Analiza matematyczna egzamin poprawkowy
ryan: Nie mam pojęcia o tych zadaniach, a niestety termin ostatniej możliwej poprawki egzaminu się
zbliża, mam nadzieję, że ktoś nie tylko podsunie mi odpowiedzi do zadań ale również
spróbowałby podpowiedzieć lub odesłać w miejsce gdzie mógłbym taką pomoc odnaleźć.
Mamy trochę na to czasu bo do piątku. Jeśli ktoś się podejmie rozwiązania chociaż części proszę
o kontakt. Chciałbym zaznaczyć, że niestety początkowo mogę okazać się z tego całkowicie
zielony.
1. Oblicz granice ciagów przy n dążacym do nieskończonosci
a) lim (
√4n2+5n−7−2n)
b) lim (n−7/n)
n
| | 4n5+2n4−3n+8 | |
c) lim |
| |
| | 3n5−2n3+81 | |
d) lim (2n−
√4n2+2n)
| | 5n3−3n2+7 | |
e) lim ( |
| ) |
| | 3n4−5n+1 | |
f) lim (2n
6−5n
4+7n
3+8)
h) lim (2n−
√4n2+2n
| | 7n4−3n2+9 | |
i) lim |
| |
| | 3n4−5n+1 | |
2.Oblicz granice funkcji (x dążące do 0 )
| | 5x4+4x3−5 | |
a) lim |
| |
| | 6x3−2x2+8 | |
3. Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
| | x2 | |
b) f(x)= |
| − myślę ze jeden można uznać za przykład i wtedy sam będę mógł |
| | x2−9 | |
spróbować zrobić ten podpunkt

c)y=x
2*e
−x
d)y=(x
2−3)*e
x
4. Oblicz pochodne funkcji
a) y=e
4x3−5x2+7
b) y=ln
√2x+3
c) y=(2x
4+7x
2+15)
3
d) y=ln(2x
2−4x+1)
e) y=e
{
2x+93x−5}
f) y+arctg
√2x+1
h) y=e
5x2−7x+8
i) y=x
cosx
j) y=ln
√8x−5
5.Wyznacz asymptopy wykresu funkcji
b) y= U{4x
2}{5x−10
8 lut 23:59
Oo: Czas poświęcony na przepisywanie tego tutaj można było poświęcić na przeglądanie notatek z
ćwiczeń czy wykładów (o ile chodziłeś na zajęcia i notowałeś).. tym bardziej że łatwiejszych
zadań z 1 semestru już nie mogłeś dostać...
9 lut 00:06
Oo: Prawie wszystkie oprócz zad 3 i 5 można rozwiązać w pamięci. Wystarczy minimalna wiedza
9 lut 00:10
ryan: niestety kolego Oo moja pamięc tego nie potrafi. Dosyć szybko udało mi się to przepisać.
Mieliśmy praktycznie tylko ćwiczenia, niestety nie było za dużo godzin a i wykładowca się nie
spisywał.
9 lut 00:12
Oo: Jeśli ciąg ma w liczniku wielomian tego samego stopnia, co wielomian w mianowniku, to granicą
jest iloraz współczynników przy najwyższych potęgach. Na przykład
n−>
∞
x−>0
na przykład
x−>0
granica ciągu, gdy n−>
∞ i w liczniku jest wielomian stopnia wyższego, niż stopień wielomianu w
mianowniku − wtedy granica wynosi
∞.
analogicznie jeśli w mianowniku jest wyższy stopień wielomianu niż w liczniku, to granica
wynosi 0.
Banalnych przykładów jest o wiele więcej, ale − tak jak powiedziałam − trzeba było chodzić na
ćwiczenia.
Co do asymptot − jest wiele przykładów na tym forum, głównie liczenie granic.
Monotoniczność i ekstrema − to samo, ale pochodne. Dziś rozwiązywałam wiele przykładów,
wystarczy poszukać. Wzory na pochodne i wieeeeeeeeeeele rozwiązanych przykładów znajdziesz
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html https://matematykaszkolna.pl/strona/360.html
Jeśli pozwolisz komuś rozwiązywać zadania za Ciebie, to dalej nic nie będziesz potrafił. A
jeśli nie potrafisz rozwiązać tak prostych przykładów, to przykro mi, ale inżynier nie dla
Ciebie. Zrób sobie technika.
Pozdrawiam i powodzenia
9 lut 00:27
ryan: myślę, jednak że ktoś jeszcze mi kilka rad odnośne tych zadań podrzuci
9 lut 11:18
Oo: Do którego konkretnie?
9 lut 11:23
ryan: zadanie 3 i 5.
9 lut 18:06
Artur z miasta Neptuna:
3.
procedura wygląda tak:
− wyznaczasz dziedzinę funkcji
− obliczasz pochodną funkcji
− przyrównujesz pochodną do zera (f'=0)
− robisz szkic wykresu pochodnej (kiedy jest większa a kiedy mniejsza od zera)
− jeżeli f'<0 to f↘, jeżeli f'>0 to f↗
− jeżeli dla jakiegos 'x' (np. x=1) f' = 0 i wykres pochodnej zmienia znak (z plusa na minus
lub minusa na plus) to masz ekstremum
zresztą poczytaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/381.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
9 lut 18:14
ryan: a mógłbyś dla przykładu chociaż po jednym przykladzie z tych zadań zrobić ?
9 lut 18:15
Artur z miasta Neptuna:
5.
− wyznaczasz dziedzinę funkcji
− dla punktów z poza dziedziny (np. D
f = R/{2}) obliczasz granice lewo i prawostronną:
lim
x−>2− f(x) i lim
x−>2+ f(x)
jeżeli chociaż jedna z tych granic będzie wynosić
+/
−∞ to jest w tym punkcie asymptota
pionowa 'x=2'
− obliczasz granice w + i −
∞ dla f(x), jeżeli żadna z nich nie wyjdzie
+/
−∞ to masz
asymptoty poziome y = 'to co wyjdzie z danej granicy' −−− uwaga − granice mogą się różnić
− jeżeli jedna z tych granic jest
+/
−∞ to dla niej liczysz asymptotę ukośną
− jeżeli obie z tych granic są równe
+/
−∞ to dla obu liczysz asymptotę ukośną
− asymptotę ukośną liczysz następująco:
| | f(x) | |
limx−>+∞ |
| = ..... i to co wyjdzie to '= a' (tak samo dla x−>−∞) |
| | x | |
a następnie liczysz lim
x−>+∞ f(x) − ax = .... i to co wyjdzie = b (tam samo dla x−>−
∞)
wynikiem będzie asymptota ukośna o równaniu y=ax+b (gdzie 'a' masz z pierwszej granicy, a 'b' z
drugiej [po podstawieniu wyliczonego 'a'])
jeżeli a lub b =
+/
−∞ to nie istnieje asymptota ukośna dla danej części wykresu (czyli w
+
∞ lub −
∞ lub w obu)
9 lut 18:22
Artur z miasta Neptuna:

3.
c) y=x
2*e
−x
D
f = R
f' = 2xe
−x − x
2e
−x = e
−xx(x−2)
f'=0 ⇔ x = 0 ⋁ x−2 = 0 (pamiętaj e
do każdej potęgi > 0)
ze szkicu odczytuję:
f↘ w (0,2)
f↗ w (−
∞,0), w (2,+
∞)
x=0 jest ekstremum lokalnym (maksimum)
x=2 jest ekstremum lokalnym (minimum)
9 lut 18:26
Artur z miasta Neptuna:
5.
d)
| | 2x2−5 | |
f(x) = |
| => Df = R/{−2,2} |
| | (x−2)(x+2) | |
| | −1 | |
limx−>−2− f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0+ | |
| | −1 | |
limx−>−2+ f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0− | |
| | −1 | |
limx−>2− f(x) = [ |
| ] = +∞ |
| | 0− | |
| | −1 | |
limx−>2+ f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0* | |
funkcja posiada asymptoty pionowe obustronne dane wzorami: x=−2 oraz x=2
lim
x−>−∞ f(x) = 2
lim
x−>+∞ f(x) = 2
funkcja posiada asymptotę poziome obustronną daną wzorem: y=2
do innych przykładów −−− w każdym z nich będziesz musiał wyliczać asymptoty ukośne
9 lut 18:31
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli coś nie jest jasne ... to pytaj innych
życzę miłego warunku z matmy

albo zmiany studiów (w zależności za ile punktów ECTS masz matmę).
nie zwalaj na wykładowcę ... studia nie są od tego, aby wykładowca się użalał nad wami, tylko
byście WY się uczyli.
9 lut 18:33
Trivial:
e
iπ = −1 < 0.
9 lut 20:02
macintos: w sumie to takie zadania i mi tez by sie przydały
9 lut 20:20
Artur z miasta Neptuna:
Trivial −−− nie wyjeżdżaj z zespolonymi, gdy człek pierwszego semestru nie zaliczy

ale masz rację
poprawiam się:
∀
x∊R e
x >0
9 lut 22:19
ryan: o czym wy teraz mówicie to nie mam zielonego pojęcia
11 lut 01:13