matematykaszkolna.pl
kombinatoryka majka: Na ile sposobów może wejść do autobusu jednym wejściem 7 osób, jeśli najpierw wchodzą 3 kobiety a później 4 mężczyzn ? Wytłumaczcie mi jak się robi takie zadania. Proszę emotka
8 lut 23:25
Basiek : No więc... kobiety wchodzą, tak? Jest ich 3. Czyli kobiety mogą wejść na 3! sposobów. Faceci: 4 ich jest emotka wchodzą... na 4! Łączna ilość możliwości 3!*4!=6*24=...
8 lut 23:32
majka: a to w ten sposób.. a to zadanie w ten sam sposób ? Na ile sposobów może ustawić się w szeregu grupa 4 dziewczynek i 4 chłopców, tak aby dwie osoby tej samej płci nie stały obok siebie
8 lut 23:42
Basiek : X − chłopiec O− dziewczynka XOXOXOXO lub OXOXOXOX I teraz hm.... rozpatrzmy tylko jeden przypadek (drugi traktujemy jak odwrócenie sytuacji, czy mnożymy *2) Więc hm... 4!*4!*2=... 4 miejsca chłopców, chłopcy mogą się zmieniać na 4!, to samo dziewczynki * odwrotna sytuacja. I sprawdź odpowiedzi emotka Kombinatoryka to taki dział, gdzie BARDZO dużą rolę ma interpretacja pytania..., np. ja uwzględniałam jakby to, że to są INNE dzieci, a nie tylko płeć, gdybym patrzyła jedynie na płeć, byłoby to troszkę inaczej emotka
8 lut 23:46
majka: rzeczywiście teraz wynik się zgadza. Dziękuję.Już chyba nie mam zadań z którymi mam problem, ale jak coś to wrócę. Pozdrawiam
8 lut 23:50
Basiek : emotka
8 lut 23:54