Logarytmy
Basiek : x=log
13(log
1228+ log
1264 * log
1218+log
122 18+ 49
1/log37)
Moja zaawansowana wiedza nt logarytmów pozwoliła mi zamienić jedynie ostatni wyraz, a w sieci
doczytałam jeszcze jedną drobnostkę, ale dalej nie ruszę
x=log
13(log
1228+ 2log
128 * log
1218+log
122 18+ 9)
Dalej nie ruszę

Chodzi głownie o te kwadraty.., a poza tym− jeśli mnożenie jako tako nie
występuje w żadnym wzorze na logarytm, to czy to sprawia, że mogę najpierw dodawać, a nie
mnożyć, czy prawa działań dalej działają?
8 lut 23:12
Mila: zwiń: (log128 +log1218)2 ta podpowiedź na pewno Ci wystarczy
8 lut 23:17
Basiek : x=log13((log128+log1218)2+9)=log13((log12 8*18)2 +9)= log13(log12 144)2
+9)= log13(22+9)=1
8 lut 23:20
Mila:
8 lut 23:21
Basiek : 
Ale na ten wzór skróconego mnożenia to i tak bym sama nie wpadła...
Mamy jakieś podobne zadanie na tę okazję?
8 lut 23:22
Godzio:
Basiek masz chwilę ?
8 lut 23:22
Basiek : Nawet dwie prawdopodobnie. No chyba, że zasnę przed komputerem
8 lut 23:23
Godzio:
A nie przeczytałem "Mamy jakieś podobne zadania..."
Mam takie fajne zadanko

Udowodnić, że
| 1 | | 3 | | 5 | | 97 | | 99 | | 1 | |
| * |
| * |
| * ... * |
| * |
| < |
| |
| 2 | | 4 | | 6 | | 98 | | 100 | | 10 | |
8 lut 23:24
Mila: masz w Kiełbasie 458.
8 lut 23:24
Kejt: czuję się zapomniana
8 lut 23:25
Basiek : Dobra, czekajcie.

Ogarnę wszystko

Dzięki

(no albo nie...)
Czyli, żeby zrobić coś z moimi logarytmami (na których regularnie się wykładam) powinnam może
sobie cały ten rozdział z Kiełbasy przerobić? Czy coś?
8 lut 23:26
Basiek : *"no albo nie..."− odnosi się do oganiania, nie do dziękowania.
Chyba mam dość na dziś.
8 lut 23:26
Godzio: Kejt miałem właśnie pisać do Ciebie, (cały czas pamiętam) ale kurde, coś mi ciągle wypada
...
i jutro znów, mam połowę dnia same korki ... Możemy się umówić na piątek ? Jutro wieczorem
byśmy ustalili godzinę, bo w piątek też będę się dogadywać na korki więc zrobię tak, żeby z
Tobą nie kolidowało ...
8 lut 23:27
Kejt: cieszę się

okej, piątek mam wolny.
8 lut 23:28
Basiek : Godzio nigdy nie możesz wrzucić czegoś standardowego?

Naprawdę?
8 lut 23:33
Godzio:
Wiesz co, zaczynam myśleć teraz nad typ zadankiem, bo ten co mi je pokazał (gimnazjum) to mnie
nim zagiął i muszę je zrobić
8 lut 23:34
Basiek : Wiesz co? Powodzenia, ja kapituluję.
Właściwie to normalnie idę spać. Nie jestem w stanie funkcjonować po takiej ilości snu jednak

Postaram się zawitać wieczorem jutro, może się uda.

Dobranocka i dziękuję.
A do Kiełbasy zajrzę. W poniedziałek
8 lut 23:39
Godzio: Ja o 23 wstałem ... Jestem ciekaw o której zasnę ...
8 lut 23:40
Basiek : Hahaha
Godzio to jest właśnie najgorsze.

Ja poszłam spać o 3:50, wstałam o 5:50 i miałam takie fajne stany na wos−ie i polskim, gdzie
siedzę sobie, siedzę... nagle się budzę. Siedzę, znów notuję, notuję, budzę się.

PS. Stawiam na 4−tą/ 5−tą
8 lut 23:42
Godzio:
To kiepsko
8 lut 23:43
elpe: zrobiliście to zadanko z "udowodnij"
8 lut 23:45
Godzio:
Które ?
8 lut 23:46
elpe: no to od Cb dla
Basiek
8 lut 23:47
Basiek : Oj tam, oj tam. To nie było tak do końca dla mnie... częstuj się.
8 lut 23:48
Godzio: Nie, ale możesz zaprezentować rozwiązanie
8 lut 23:48
elpe: hah tak samo myslę

może zmieńmy z * na + i bd bajka
8 lut 23:50
Godzio: Wtedy nie byłoby prawdziwe, hmmm fajne zadanko swoją drogą
8 lut 23:52
Basiek : Taaa, tylko jak go widzę i słyszę "gimnazjum", to mam ochotę walić głową w blat biurka.
8 lut 23:53
Godzio:
Byś się zdziwiła co oni tam robią, niektóre zadania są z rozszerzonego poziomu LO
8 lut 23:55
Basiek : Czasem zazdroszczę takim dzieciakom. Teraz mają dość, ale to naprawdę duuużo daje. Ja
podstawówka i gimnazjum to czas pod względem matematyki całkowicie stracony. I wydaje się, że
już nigdy tego nie nadrobię
8 lut 23:57
Godzio:
Ja też, w gimnazjum nie umiałem kompletnie matmy, ledwo na 3 wyciągałem haha
8 lut 23:59
Basiek : Hm, widzisz, ja miałam mocną 5−tkę.

Cóż... ja tu nawet nie mówię o tym, że nie umiałam. Ja
zwyczajnie nie mam szczęścia do nauczycieli.
9 lut 00:00
elpe: no zróbcie to zadanie bo wstyd bd jak będę musiał z nim isc do nauczycielki
9 lut 00:01
Godzio: Cała noc przed nami

Myślę
9 lut 00:02
elpe: mam

tak mi sie wydaje
9 lut 00:03
9 lut 00:03
Basiek : Daj!
9 lut 00:03
elpe: takiego cudaka stworzyłem
| 2n+1 * 2n+3 *... | |
| |
| 2n+2 * 2n+4 *... | |
n∊N+
wyciagamy 2n przed nawias skracamy i n am zostają ciagi arytmetyczne

pewnie głupota ale nic wiecej nie wymysle
9 lut 00:07
Basiek : z tego wynikałoby
2n+1=1=> n=0
2n+3=3=> n=0
itd....
Chyba nie łapię
9 lut 00:09
Godzio: Ja myślałem coś w ten deseń:
| 1 | | 3 | | 97 | | 99 | |
| * |
| * ... * |
| * |
| = |
| 2 | | 4 | | 98 | | 100 | |
| 1 | | 3 | | 5 | | 97 | | 99 | |
| * |
| * |
| * ... * |
| * |
| = |
| 1 * 2 | | 2 * 2 | | 3 * 2 | | 54 * 2 | | 55 * 2 | |
| 1 * 3 * ... * 55 * ... * 99 | |
| = |
| 1 * 3 * ... * 55 * 4 * 6 * ... * 54 * 255 | |
= U{57 * ... * 99}{4 * 6 * ... * 54 * 2
55
I dalej nie wiem
9 lut 00:12
elpe: faktycznie

miałem chwile uniesienia
9 lut 00:12
Godzio:
| | 57 * ... * 99 | |
Na końcu: |
| |
| | 4 * ... * 54 * 255 | |
9 lut 00:12
cubus: Siema

jestem nowy w temacie

post z 23:24 ... czy widzi ktoś jakąś zależność co to jest ?
wszystko opiera się na zrobieniu granicy ... ale dla mnie to nie jest ciąg, funkcja może jakiś
szereg ? albo funkcja tylko jaka ?
9 lut 00:14
Godzio:
Witamy

W gimnazjum raczej nie ma granic, więc myślę, że można to jakoś łatwiej rozwiązać
| | 1 | |
Trzeba odpowiednio ograniczać i dojść jakoś do |
| , hmmm |
| | 10 | |
9 lut 00:17
cubus: hmm.. więc podziel się Godzio swoim pomysłem jak inaczej

myśle że łatwiej tego nie zrobisz?
9 lut 00:19
Godzio:
Na razie nie ma się czym dzielić
9 lut 00:20
Basiek : Ej?
| 1*3*5*7*9*11*....*97*99 | |
| =.... |
| 2(1*2*3*4*5....*49*50) | |
Może tak?
9 lut 00:20
Godzio:
100 = 2 * 55 nie wiem co piłem, że tak napisałem ...
Basiek dobrze, że to napisałaś, tylko
:
| 1 * 3 * ... * 99 | |
| |
| 250 * 1 * 2 * ... * 50 | |
9 lut 00:22
Basiek : Ech... ja przynajmniej wiem, co piłam
Godzio, ale dzięki.
9 lut 00:24
elpe: no nic bd musiał isc z tym do nauczycielki

swoją drogą ciekawe czy zrobi
9 lut 00:28
Basiek : Ja mogłabym się założyć, że moja nie.

"czymam" kciuki za Twoją
9 lut 00:30
elpe: coś czuje ze moja tak samo

wezmie je do domu na spokojnie
9 lut 00:32
9 lut 00:37
Godzio:
Haha, jakie przeżycia, dla porównania, nie było zadania, którego by mój nauczyciel nie zrobił

Chwilę pomyślał i robił, a nie raz do niego z jakimś ciężkim zadaniem przychodziłem (nie
tylko standardowym, ale też konkursowym

)
9 lut 00:41
Basiek : Hm, mam takiego gościa of fizyki. Fajna sprawa.

"Mieliśmy robić co innego, ale policzę sobie, bo jestem ciekaw, z jaką prędkością będzie leciał
statek kosmiczny zbudowany z folii aluminiowej o powierzchni 1km
2 poruszany samą energią
fotonów..."

Po dzisiejszej maturze próbnej żałuję, że na rozszerzony przedmiot wybrałam matematykę. No i
nie tylko ja
9 lut 00:46
Godzio:
Takie trudne

?
9 lut 00:47
elpe: swoją drogą kolejne fajne zadanie
9 lut 00:49
Basiek : Jak teraz na to patrzę... to w sumie nie. To np. jedno tam było. Nie zauważyłam, że log
1264=
2log
128 i już po zadaniu....
Ogólnie były zadania, gdzie była masa liczenia, a w każdej linijce można zrobić błąd. Ja tak
patrzę, wypisuję sobie dane... rozpisuję− ile liczenia? ... Następne. Znów to samo...itd.
Chyba muszę wyrobić sobie jakiś inny system rozwiązywanie tego (?)

To chyba będzie moja pierwsza jedynka w LO

Czekam!
9 lut 00:50
9 lut 00:52
Basiek : To że ja nigdy bym na takie rozwiązanie nie wpadła, nie zmienia faktu, że silni w gimnazjum na
100% się nie robi.
9 lut 00:52
9 lut 00:53
A ku ku:
No to trzeba poczekać,aż gimnazjalista będzie w LO
9 lut 00:55
Godzio:
A ku ku
A jak do tego dojść, że tu tyle jest

?
9 lut 00:55
Basiek : Mam pewne wątpliwości, czy przeciętny uczeń LO zrobi to zadanie.

Czekamy na studia?
9 lut 00:55
A ku ku:
No to czekamy,aż
Godzio skończy matmę i będzie się habilitował
9 lut 00:57
Basiek : To niech się pospieszy, bo zadanie czeka!

9 lut 00:58
Godzio:
Ano

A propo matmy, analizę łącznie zdało 57 osób i teoretycznie tyle powinno zostać na
kierunku, zobaczymy czy kurs poprawkowy otworzą
9 lut 00:59
A ku ku:
A ile osób jest na roku?
9 lut 01:00
Basiek : Eta to Ty, tak?
9 lut 01:01
Godzio:
Było koło 130 − 140
9 lut 01:02
A ku ku:
9 lut 01:02
A ku ku:
Omg

taki odsiew?
9 lut 01:03
Basiek : Właśnie, tak mi się wydawało.

Paradoksalnie widziałam od początku połączenie między
A ku ku toja
9 lut 01:03
Godzio: No ... spory. Nie wiem co tam większość robiła

Na jednych ćwiczeniach trzeba było skorzystać
ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego, typka podeszła do tablicy i go nie znała
9 lut 01:04
Godzio:
A ku ku toja Eta
9 lut 01:05
A ku ku:
Echh
Basiek 
idź na "dedektywa"
9 lut 01:06
Basiek : Wygrałaś

hahaha.
9 lut 01:06
Godzio:
W ogóle jak nie umiałem tego zadania zrobić, to patrze na następne z przerażeniem:
| | x2 − 1 | |
Znaleźć najmniejszą wartość funkcji |
| , ze stresu chciałem już pochodne liczyć |
| | x2 + 1 | |
| | 2 | |
 A to tylko 1 − |
| czyli minimum jest w − 1 |
| | x2 + 1 | |
9 lut 01:08
A ku ku:
Świetnie te nicki ujął
Godzio 
pękam ze śmiechu
9 lut 01:08
Godzio:
Nie wiem co z tym zadaniem

Mam jeszcze tydzień na nie, więc pomyślę jeszcze
9 lut 01:14
Basiek : To macie nad czym myśleć oboje.
Eta pewnie jakiś nowy nick,a Ty to zadanie o kosmicznym poziomie.

Dobranoc
9 lut 01:16
A ku ku:
Hmm... też myślę
| | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | |
Może coś tak; |
| * |
| ......... < |
| * |
| .... |
| | 2 | | 4 | | 3 | | 5 | |
myśl dalej
9 lut 01:17
A ku ku:
Dobranoc Wszystkim "sowom"
9 lut 01:20
Godzio:
Dobranoc

Coś mi nie idzie
9 lut 01:25
Mila: W gimnazjum − uogólnianie.
| | 3 | | 5 | | 5 | | 5 | |
2) |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 6 | | 16 | | 24 | |
10 lut 15:42